Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kuchnia i przepisy

Barista

Barista

Czy dla prawdziwych kawoszy może być coś przyjemniejszego od ciągłego przebywania w towarzystwie cudownego aromatu czarnego napoju Bogów? Prawdopodobnie nie, dlatego z uwagi na swoje nieszkodliwe uzależnienie bardzo często wybierają dla siebie określoną ścieżkę zawodową. Postanawiają, że po prostu zostaną baristami. A od tej pory dzień w dzień będą mogli napawać swój zmysł węchu ulubionym pobudzającym zapachem świeżo zmielonego ziarna.

Barista – Jak wygląda jego praca?

Barista - Jak wygląda jego praca?Praca baristy wydaje się banalnie prosta – no bo czy kawosz może wyobrazić sobie łatwiejsze zadanie od zaparzenia filiżanki kawy? Niby nie ma w tym nic skomplikowanego, ale jednak jest pewien haczyk, który sprawia, że tylko nieliczni mogą zostać prawdziwymi profesjonalistami w tym fachu. Kawa serwowana w wykwintnych kawiarniach nie może być po prostu smaczna. Nawet gdyby był to najlepszy napój, jaki klient pił w swoim życiu, nigdy nie zapłaci za niego więcej niż osiem złotych, jeżeli nie otrzyma w tej cenie czegoś jeszcze. Barista nie jest więc osobą odpowiedzialną wyłącznie wyłącznie za parzenie czy tym bardziej podawanie kawy. To artysta. Sztukmistrz. Specjalista posiadający gigantyczną wiedzę na temat poszczególnych odmian ziaren, ich właściwości i działania. Potrafi odróżnić dobre ziarno od złego wyłącznie na podstawie koloru, struktury lub aromatu. Wie także, jak przyrządzać napoje o zróżnicowanym poziomie mocy, stosując mieszanki różnorodnych składników i zmieniając ich proporcje. Stale się dokształca i bezustannie się rozwija. A serwowane przez niego napoje zmieniają się razem z nim i stają się po prostu coraz lepsze, piękniejsze i ciekawsze.

Kto może zostać baristą?

Niby każdy, ale jednak nie do końca. Bo nie ma odgórnie ustalonych wymogów, jakie wykształcenie powinna mieć osoba zatrudniona na tym stanowisku. Nie musi ona kończyć żadnych studiów wyższych. W Polsce póki co nie ma zresztą takich kierunków, które przygotowywałyby studentów do zawodu baristy. Jak ma więc sobie poradzić osoba, która chciałaby zająć się taką pracą? Powinna przede wszystkim skupić się na ukończeniu podstawowego kursu kierowanego do przyszłych baristów. Oczywiście jest on płatny, ale za szansę na zdobycie przydatnej wiedzy warto na pewno zapłacić. Bo ogólnie rzecz biorąc warto po prostu inwestować we własny rozwój zawodowy. Na takim kursie uczestnicy zapoznają się przede wszystkim z informacjami teoretycznymi, ale też biorą udział w zajęciach praktycznych i pod okiem mistrzów uczą się przyrządzać poszczególne odmiany napojów.

Polski rynek pracy nie jest jednak zbyt przychylnie nastawiony do baristów. Mimo iż znajdują oni dla siebie zatrudnienie w wielu różnych miejscach – min. knajpkach, hotelach, restauracjach, kawiarniach i firmach cateringowych – to jednak ich zarobki nie są zbyt satysfakcjonujące i należy o tym mówić głośno. Początkujący barista może liczyć na pensję rzędu maksymalnie dwóch tysięcy złotych netto, a ten zaawansowany na niewiele wyższą – wynoszącą ok. 2 600 złotych. Zazwyczaj baristą zostaje się więc wyłącznie z pasji.

Udostępnij