matcha zielona herbata

Nie będziemy wyjaśniać funkcjonowania aplikacji randkowej, ale dowiemy się co nieco o napoju, wywołującym równie pobudzający dreszczyk emocji, co Tinder.

Pytanie, na które ciężko odpowiedzieć każdego ranka, to oczywiście „Kawa, czy herbata?”. Okazuje się, że nie musimy już się głowić, ponieważ naprzeciw naszemu problemowi wyszli buddyjscy mnisi sprowadzając matchę do Japonii w XII wieku.

Matcha, w Polsce zaczęła zyskiwać na popularności ze względu na pojawienie się mody na zdrowe odżywienie, oraz wszelkiego rodzaju Superfoods. Jest to sproszkowana zielona herbata, produkuje się ją konkretnie z rośliny Camellia Sinensis. Jest idealnym zamiennikiem kawy, przede wszystkim dużo zdrowszym.

Matcha – wartości odżywcze

Ze względu na swój drobiazgowy i czasochłonny proces produkcji (przygotowanie 100g matchy trwa ok. 3 godzin) ma ona wyjątkowe właściwości poprawiające stan naszego zdrowia. Jest bogata w aminokwasy, witaminy, minerały, antyoksydanty, przeciwutleniacze – chroniące m. in. przed chorobami nowotworowymi. Ma ich ona istotnie więcej od zwykłej zielonej herbaty, ze względu na fakt, że w wypadku matchy pijemy liście w całości, a nie jedynie ich wywar. Ważnym jest aby zaznaczyć występowanie w niej wyjątkowego aminokwasu L-teaniny, która pomaga w walce ze stresem, usprawnia pracę mózgu. Ponadto sproszkowana zielona herbata może obniżać ryzyko chorób serca, czy też zwyczajnie pomóc nam schudnąć.

Kofeina?

Zdrowie zdrowiem, ale kawa daje nam przede wszystkim pobudzenie i dlatego ma tylu wiernych fanów. Ale i w tym wypadku matcha okazuje się być lepsza, nie pod względem ilości kofeiny, ale jakości pobudzenia. Jest ono inaczej uwalniane niż w tradycyjnej czarnej kawie, a mianowicie jest to proces stopniowy, dzięki czemu nie doświadczamy nieprzyjemnego, nagłego uczucia senności, drastycznego spadku energii.

Przepis na matcha latte

Na zaparzenie jednej porcji, bedzie Ci potrzebne:
– 1-1. 5 łyżeczki matchy
– gorące, spienione mleko (ilość i rodzaj wedle upodobań, równie pyszne wychodzi na mleku pochodzenia roślinnego, co krowiego)
– miód, bądź inne słodkości jak cukier trzcinowy, syrop z agawy, syrop klonowy
(zalecamy posłodzenie herbaty, ze względu na jej lekko gorzkawy smak)
– gorąca woda

Przepis:

1. Wsyp herbatę do ulubionego kubka, bądź wysokiej filiżanki.
2. Zalej ją małą ilością gorącej wody, ale nie wrzącej, ponieważ może to spowodować spotęgowanie jej goryczy. Dokładnie rozbij grudki, najlepiej sprawdzi się mała rózga kuchenna, lub po prostu łyżeczka.
3. Dodaj miód, lub inny słodzik, wymieszaj.
4. Dolej gorąca wodę do wysokości 1/3 kubka.
5. Dolej gorące mleko z pianką.

Gotowe!