Showing: 9 - 16 of 17 RESULTS
Kuchnia i przepisy

Odkryj moc aronii

Aronia cieszy się wśród Polaków wielkim powodzeniem, a przepisy na konfitury i dania z jej udziałem są coraz bardziej popularne. To dobrze, gdyż ten owoc to cenny i w pełni naturalny lek, który może nam pomóc w walce z licznymi chorobami. Jak wykorzystać niezwykłą moc aronii? Aronia to ciekawy krzew z rodziny różowatych, który pochodzi …

Kuchnia i przepisy

Wegetarianizm nas uratuje?

Obejrzałam program dokumentalny w telewizji. Znowu czuję niepokój o przyszłość, zdrowie moje i bliskich. Po raz kolejny uświadomiono mi, że poczynania innych, nieznanych osób, mają tak wielki wpływ na moją rodzinę. Chodzi o żywność, jej produkcję. Żywność dla amatorów mięsa. Jak nawyki żywieniowe poszczególnych ludzi wpływają na ekologię, na utrzymanie równowagi w ekosystemach. Program przedstawiał …

Kuchnia i przepisy

Dlaczego warto sięgać po migdały?

Migdały to nie tylko chrupiąca przekąska, która pomaga nam pogodzić troskę o zdrowie z pokusą podjadania między posiłkami. To cenne wsparcie dla naszego organizmu oraz dodatek, dzięki któremu nasza dieta nabiera jeszcze większej wartości. Co warto wiedzieć na temat migdałów i ich wartości odżywczej? Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które w porę włączą …

Barista
Kuchnia i przepisy

Barista

Czy dla prawdziwych kawoszy może być coś przyjemniejszego od ciągłego przebywania w towarzystwie cudownego aromatu czarnego napoju Bogów? Prawdopodobnie nie, dlatego z uwagi na swoje nieszkodliwe uzależnienie bardzo często wybierają dla siebie określoną ścieżkę zawodową. Postanawiają, że po prostu zostaną baristami. A od tej pory dzień w dzień będą mogli napawać swój zmysł węchu ulubionym …

Farbowanie jajek kurkumą
Kuchnia i przepisy

Farbowanie jajek kurkumą

Najwyższa pora rozpocząć przygotowania do Wielkanocy! Zanim człowiek zdąży się obejrzeć, już będzie siedzieć przy świątecznym stole z rodziną i najbliższymi. Dlatego jest to ostatni dzwonek na to, by przygotować się do tych wyjątkowych okazji. Wielkanoc każdy kojarzy z czymś innym. Niektórzy ze święceniem pokarmów, inni z czekoladowymi barankami, a jeszcze kolejni wyłącznie z możliwością …

Kiszone szparagi
Kuchnia i przepisy

Kiszone szparagi

W Polsce kiszenie jest jedną z popularniejszych metod konserwowania żywności. To akurat dobry znak! Bez dwóch zdań lepiej coś ukisić aniżeli dodawać całą masę chemicznych substancji konserwujących, które obniżają wchłanialność witamin i minerałów, przez co cały posiłek staje się praktycznie bezwartościowy. A kisić można nie tylko ogórki, kapustę czy paprykę. Szparagi zakonserwowane w taki sposób …