Wielkanoc już blisko, dlatego czas pomyśleć nad tym, co podamy naszym gościom. Jeśli poszukujesz przepisy na pyszne ciasto wielkanocne, to właśnie je znalazłeś. Wielkanoc to czas spotkań rodzinnych, dlatego też nie możemy ich ugościć przy pustym stole. Przedstawiamy przepisy na ciasta wielkanocne, które warto wykonać w swojej kuchni. Na pewno nie pożałujesz!
Babka marmurkowa – pyszne ciasta wielkanocne
Z pewnością ciastem, które kojarzy się Wielkanoc jest babka. Przepis na babkę marmurkową to murowany sukces. Do wykonania potrzebna jest nam forma na babkę o średnicy 23 cm. Zrób ją sam, nie ma Wielkanocy bez babki!
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 5 jajek (oddziel żółtka od białek)
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 ml wody
- 150 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- opcjonalnie cukier puder do posypania gotowego ciasta
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy cukier puder, wodę oraz olej.
- Składniki miksujemy dokładnie, jednocześnie dodając po jednym żółtku do masy
- W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia
- Do masy jajecznej dodajemy cukier wanilinowy oraz mąkę i proszek do pieczenia
- Szpatułką dokładnie mieszamy składniki
- W innej misce białka jaj ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany
- Z powstałej masy odkładamy 2 łyżki białek
- Do piany wlewamy ¼ masy jajecznej oraz wsypujemy kakao
- Odłożone białka mieszamy z pozostałą częścią masy
- Do formy na przemian wlewamy jasną i ciemną masę do wykończenia składników
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jedną godzinę
- Gdy ciasto wystygnie, posypujemy cukrem pudrem
Sprawdź też: Przepis na szybki deser.


Mazurek kajmakowy – prosty i pyszny wypiek
Wielkanocne ciasta to także mazurki! To tradycyjne ciasto kuchni polskiej podawany jest z różnego rodzaju masami – orzechowe, owocowe czy też marcepanowe. Ten klasyczny mazurek kajmakowy to bardzo prosty przepis. Możesz go wykonać u siebie w domu, a na pewno znajdzie swoich wielbicieli.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
Masa:
- 180 g dżemu z porzeczki
- 1 puszka masy krówkowej
Dodatkowo:
- Produkty do dekoracji, na przykład czekolada, migdały czy suszone owoce
Sposób przygotowania:
- Mąkę, masło, cukier puder oraz jajko zagnieść w ciasto aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie owinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na około godzinę
- Gdy wyciągniemy z powrotem ciasto, należy je chwilę zagnieść, aby stało się miękkie
- Rozwałkuj spód ciasta w prostokąt, a następnie przełóż na formę o wymiarach 35×32 cmi
- Pozostałą część ciasta wykrój, uformuj w wałeczki i stwórz brzegi
- Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
- Ostygnięte ciasto posmaruj dżemem, a następnie masą krówkową, dodatkowo możesz udekorować swoje ciasto według uznania
Smacznego!


Sernik świąteczny – klasyczne wielkanocne ciasto
Kto nie uwielbia sernika? Jest idealny na każdą okazję – również sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. W tej świątecznej wersji spód ciasta to brownie, dlatego jest podwójnie pyszny. Nasze przepisy na wielkanocne ciasta z pewnością sprawdzą się na świątecznym stole. Musisz go spróbować!
Składniki:
Spód brownie:
- 60 g masła
- 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 70 g cukru
- 30 g mąki pszennej
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie
- 8 dużych jajek
- 100 g masła
- 220 g cukru
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 – 4 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Roztop masło w garnuszku. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji
- W osobnej misce lekko roztrzep jajko, dodaj cukier waniliowy, cukier biały i wymieszaj składniki
- Dodaj masę kakaową do pozostałych składników, wsyp mąkę i wymieszaj składniki aż powstanie gładkie ciasto
- Masę wyłóż do formy o wymiarach 31 x 22 cm, a następnie piecz 13 minut w 160 stopniach
- Ciasto pozostaw do ostygnięcia
- Czas na masę serową. Masło i cukry utrzyj w mikserze do uzyskania puszystej masy
- W międzyczasie dodawaj żółtka do masy, wsyp skrobię ziemniaczaną oraz kandyzowaną skórkę aż do połączenia się wszystkich składników
- Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj delikatnie do masy serowej
- Na gotowy spód równomiernie rozprowadź całą masę
- Sernik piecz w 170 stopniach przez około 70 minut. Po upieczeniu ostudź ciasto przez całą noc
- Następnego dnia przygotuj lukier. Cukier puder wsyp do miseczki, a następnie wlej gorącą wodę
- Mieszaj składniki do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli lukier będzie za gęsty, należy dodać trochę wody.
- Uzyskany lukier przekładamy na sernik. Gdy zastygnie, możemy podawać sernik gościom.
Przedstawione przepisy na ciasta wielkanocne na pewno zasmakują każdemu. Tradycyjne wypieki uwielbiają wszyscy, dlatego nie może ich zabraknąć również u ciebie.