Cukiernictwo to bardzo ciekawa pasja, jednak często pracochłonna. Nasze przepisy na słodko pokazują, że z pewnością nie musi tak być. Zostań mistrzem słodkości. Przepis na szybki deser to nie tylko łatwy sposób na wykonanie własnych wypieków, ale również doskonalenie umiejętności. Spróbuj je wykonać, a odkryjesz swoje nowe hobby.


Łatwe i szybkie słodycze – Pączki
Pączki z serka homogenizowanego to bardzo prosty przepis na szybki deser. W szczególności, gdy pojawią się niespodziewani goście. Wypróbuj nasze pączki oraz inne przepisy na słodko, które zasmakują każdemu.
Składniki:
- 300 g serka waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- małą szczypta soli
- litr oleju
- opcjonalnie drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)
Sposób przygotowania:
- Serek homogenizowany oraz jajka wymieszaj w misce
- W osobnym pojemniku przesiej mąkę, a następnie wsyp do masy serowej wraz z proszkiem do pieczenia i solą
- Wymieszaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę
- W płaskim garnku rozgrzej olej do smażenia, a następnie uzyskaną masę za pomocą łyżki przekładamy ostrożnie na rozgrzany olej
- Smażyć do złotego koloru, następnie odkładać pączki na talerz przełożony papierem do pieczenia
- Dodatkowo ciepłe pączki możemy obtoczyć cukrem wymieszanym z cynamonem
Smacznego!
Sprawdź też : Deser z budyniem


Gofry – Przepis na szybki deser
Gofry uwielbiają wszyscy! Różne przepisy na słodko pokazują rozmaite wersje tego deseru. Nasz przepis jest uniwersalny, dzięki czemu gofry wychodzą słodkie, złociste i chrupiące. Możemy udekorować je w dowolny sposób – cukrem pudrem, bitą śmietaną, nutellą czy owocami. Sprawdź ten przepis na szybki deser, a sam się przekonasz.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżki cukru
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wsyp mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (białka odłóż do innej miski). Wszystko zmiksuj na jednolitą masę
- Białka jaj ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie przełóż do uprzednio wyrobionej masy
- Na nagrzaną gofrownicę nałóż ciasto i piecz przez około 2-3 minuty, nie otwieraj urządzenia do upływu określonego czasu
- Gotowe gofry przełóż na talerzyk. Jeśli chcesz nałożyć bitą śmietanę, odczekaj 2-3 minuty aż ostygnie.
Dowiedz się: Jak rozpuścić żelatynę?
Blok czekoladowy – kultowy przepis na szybki deser
Każdy z nas zna blok czekoladowy. Szybkie słodycze rodem z PRL-u to powrót do dzieciństwa dorosłych. Możemy pokazać swoim dzieciom, jakie przekąski mieliśmy, gdy byliśmy w ich wieku. Prosty przepis na słodko zachwyci wszystkich!
Składniki:
- 125 ml mleka
- 150 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 250 g masła
- 260 g pełnego mleka w proszku
- dowolne dodatki: orzechy włoskie, pokruszone herbatniki, migdały, rodzynki i inne
Sposób przygotowania:
- Do garnka przełóż mleko, cukier, masło i kakao. Następnie podgrzej na małej mocy palnika i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Ściągnij garnek z palnika i miksuj dodając stopniowo mleko w proszku.
- Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Na końcu wrzuć do masy wybrane dodatki i wymieszać produkty
- Gotową masę przełóż do prostokątnej formy (tak zwanej keksówki)
- Wyrównaj masę, a następnie formę włóż do lodówki i pozostaw do zastygnięcia na 3 godziny lub nawet całą noc
- Gotowy blok czekoladowy pokrój na kawałki. Smacznego!