Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kuchnia i przepisy

Przepis na szybki deser – spróbuj je sam!

Przepis na szybki deser – spróbuj je sam!

Cukiernictwo to bardzo ciekawa pasja, jednak często pracochłonna. Nasze przepisy na słodko pokazują, że z pewnością nie musi tak być. Zostań mistrzem słodkości. Przepis na szybki deser to nie tylko łatwy sposób na wykonanie własnych wypieków, ale również doskonalenie umiejętności. Spróbuj je wykonać, a odkryjesz swoje nowe hobby.

szybkie słodycze

Łatwe i szybkie słodycze – Pączki

Pączki z serka homogenizowanego to bardzo prosty przepis na szybki deser. W szczególności, gdy pojawią się niespodziewani goście. Wypróbuj nasze pączki oraz inne przepisy na słodko, które zasmakują każdemu.

Składniki:

  • 300 g serka waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • małą szczypta soli
  • litr oleju
  • opcjonalnie drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)

Sposób przygotowania:

  1. Serek homogenizowany oraz jajka wymieszaj w misce
  2. W osobnym pojemniku przesiej mąkę, a następnie wsyp do masy serowej wraz z proszkiem do pieczenia i solą
  3. Wymieszaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę
  4. W płaskim garnku rozgrzej olej do smażenia, a następnie uzyskaną masę za pomocą łyżki przekładamy ostrożnie na rozgrzany olej
  5. Smażyć do złotego koloru, następnie odkładać pączki na talerz przełożony papierem do pieczenia
  6. Dodatkowo ciepłe pączki możemy obtoczyć cukrem wymieszanym z cynamonem

Smacznego!

Sprawdź też : Deser z budyniem

przepisy na słodko

Gofry – Przepis na szybki deser

Gofry uwielbiają wszyscy! Różne przepisy na słodko pokazują rozmaite wersje tego deseru. Nasz przepis jest uniwersalny, dzięki czemu gofry wychodzą słodkie, złociste i chrupiące. Możemy udekorować je w dowolny sposób – cukrem pudrem, bitą śmietaną, nutellą czy owocami. Sprawdź ten przepis na szybki deser, a sam się przekonasz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia wsyp mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (białka odłóż do innej miski). Wszystko zmiksuj na jednolitą masę
  2. Białka jaj ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie przełóż do uprzednio wyrobionej masy
  3. Na nagrzaną gofrownicę nałóż ciasto i piecz przez około 2-3 minuty, nie otwieraj urządzenia do upływu określonego czasu
  4. Gotowe gofry przełóż na talerzyk. Jeśli chcesz nałożyć bitą śmietanę, odczekaj 2-3 minuty aż ostygnie.

Dowiedz się: Jak rozpuścić żelatynę?

Blok czekoladowy – kultowy przepis na szybki deser

Każdy z nas zna blok czekoladowy. Szybkie słodycze rodem z PRL-u to powrót do dzieciństwa dorosłych. Możemy pokazać swoim dzieciom, jakie przekąski mieliśmy, gdy byliśmy w ich wieku. Prosty przepis na słodko zachwyci wszystkich!

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 260 g pełnego mleka w proszku
  • dowolne dodatki: orzechy włoskie, pokruszone herbatniki, migdały, rodzynki i inne

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka przełóż mleko, cukier, masło i kakao. Następnie podgrzej na małej mocy palnika i mieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Ściągnij garnek z palnika i miksuj dodając stopniowo mleko w proszku.
  3. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Na końcu wrzuć do masy wybrane dodatki i wymieszać produkty
  4. Gotową masę przełóż do prostokątnej formy (tak zwanej keksówki)
  5. Wyrównaj masę, a następnie formę włóż do lodówki i pozostaw do zastygnięcia na 3 godziny lub nawet całą noc
  6. Gotowy blok czekoladowy pokrój na kawałki. Smacznego!

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.