Jeśli jesteś miłośnikiem warzyw, które nadają potrawom wyjątkowy smak i cieszą oko swoim kolorem, zapewne jesteś ciekawy, jak sporządzić zdrową i smaczną surówkę z białej rzepy. Tego typu potrawa stała się popularna wśród miłośników zdrowego stylu odżywiania, a jej przygotowanie nie jest wcale trudne. Zanim jednak przejdziemy do detalów jej przepisu, sprawdźmy, jakie rodzaje białej rzepy dostępne są na rynku.
Rodzaje białej rzepy dostępne na rynku
Choć rzepa jest często kojarzona z klasyczną, fioletową odmianą, to właśnie jej biała kuzynka jest źródłem licznych wartości odżywczych. Biała rzepa, znana też jako rzepa japońska, uważana jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Na rynku dostępne są chociażby odmiana Tokyo, której korzeń charakteryzuje się delikatnym smakiem, a w środku jest biały, czy odmiany Minowase, której korzeń jest wyjątkowo delikatny, a jej aromat to przepiękna kombinacja skomplikowanych nut.
Kluczowe składniki surowki z białej rzepy
Przygotowanie surowki z białej rzepy nie wymaga wiele składników, ale kluczem jest tu jakość i świeżość produktów. Do stworzenia tej smacznej przekąski, będziemy potrzebować:
- białą rzepę – podstawowy składnik tej potrawy, który nadaje jej charakterystycznego smaku i chrupkości,
- marchew – dodatek, który nie tylko uzupełnia smak rzepy, ale również nadaje surowce pięknego, intensywnego koloru,
- cytrynę – jej sok sprawia, że surowka zyskuje nieco kwasowości, a dodatkowo chroni kolor rzepy i marchewki przed ciemnieniem,
- oliwę z oliwek – smaczną, zdrową i naturalną formę tłuszczu, która dodatkowo podkreśla smak warzyw,
- oraz przyprawy według uznania – sól morska, pieprz, a nawet odrobina chilli czy cząber będą świetnym dopełnieniem kompozycji smakowej tej surowki.
Proces przygotowania surowki z białej rzepy
Przepis na surowkę z białej rzepy jest wyjątkowo prosty. Oto kroki, które należy podjąć:
- Myjemy i obieramy rzepę oraz marchew.
- Te warzywa ścieramy następnie na większych oczkach tarki, tak aby zachować ich strukturę.
- Do naszej surowki dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz, a także inne przyprawy, które lubimy.
- Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie odstawiamy surowkę do lodówki na co najmniej kilkanaście minut – dzięki temu smaki składników odpowiednio się przegryzą.
Sposoby podania surowki z białej rzepy
Surówka z białej rzepy sprawdzi się doskonale jako dodatek do mięs, ryb, ale też jako samodzielna przekąska. Możemy ją podać na przykład na liściach sałaty lub szpinaku, tworząc w ten sposób estetyczne i apetyczne „łódeczki”. Doskonale sprawdzi się także jako składnik sałatek, na przykład z grillowanym kurczakiem, fetą i orzechami. Ważne jest, aby eksperymentować i dostosowywać potrawy do własnych preferencji i oczekiwań. Smacznego!