Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kuchnia i przepisy

Ciecierzyca w puszce – dlaczego to wspaniały produkt?

Ciecierzyca w puszce – dlaczego to wspaniały produkt?

Ciecierzyca w puszce to produkt, po który ludzie coraz chętniej sięgają. Posiada cenne właściwości i jest bardzo zdrowa. Szczególnie uwielbiana przez wegetarian i wegan, ponieważ zawiera duże ilości białka. Dodatkowo jest smaczna i łatwo ją wkomponować w wiele ciekawych potraw. Dlaczego warto wprowadzić ten składnik do diety? Jak wykorzystać ciecierzyce w puszce?

Ciecierzyca — dlaczego jest taka wartościowa?

Ciecierzyca w puszce słynie z dużej ilości białka i chętnie dodawana jest do dań wegetariańskich jako zamiennik mięsa. Dodatkowo posiada dużo węglowodanów, więc jest to produkt bardzo energetyczny. Najwięcej zawiera skrobi i błonnika pokarmowego, dlatego pozytywnie wpływa na procesy trawienne. 

Cieciorka jest również spożywana ze względu na dużą ilość wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto zawiera dużo witamin (Witamina A, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy) i cennych pierwiastków takich jak potas, fosfor, wapń oraz magnez.

Pomysły na dania z ciecierzycy

Ciecierzyca to uniwersalny produkt, który można wykorzystać do wielu ciekawych dań. Największą zaletą ciecierzycy w puszce jest to, że nie trzeba jej przygotowywać przed dodaniem do potraw. Dlatego świetnie sprawdzi się jako szybki wysokobiałkowy dodatek do sałatki.

Jednym z najpopularniejszych dań w kuchni azjatyckiej jest curry z ciecierzycą. To danie o mocnym smaku, ale większość ludzi uważa je za bardzo smaczne. W Tajlandii ludzie uwielbiają dodawać ciecierzyce z puszki do tajskich zup.

W naszym kraju wraz ze spopularyzowaniem weganizmu i wegetarianizmu zaczęto chętniej wykorzystywać ciecierzycę z puszki do wielu dań oraz przekąsek. Bardzo często produkt wykorzystywany jest do sporządzania roślinnych kotlecików. To idealna opcja do wegetariańskiego hamburgera. Bardzo smaczna jest prażona ciecierzyca. Do przygotowania potrzebna jest jedynie ciecierzyca i przyprawy. Należy ją dokładnie odsączyć, a następnie przyprawić i piec w piekarniku.

Aquafaba — produkt uboczny czy przydatny składnik?

Aquafaba to woda z ciecierzycy z puszki. Jest bardzo chętnie wykorzystywana przez wegan, w wielu produktach jako zamiennik jajek. Świetnie sprawdza się w cukiernictwie, ponieważ skutecznie zastępuje bitą śmietanę. Można ją wykorzystywać do kremów, lodów czy do przygotowania wegańskiej bezy. 

Aquafaba to również składnik wegańskiego majonezu. Wystarczy ubić aquafabę z dodatniej musztardy, soli oraz octu jabłkowego. Warto zaznaczyć, że wegański majonez niedaleko odbiega smakiem od tradycyjnego.  

Ciecierzyca z puszki to smaczny i zdrowy produkt, który warto wprowadzić do diety na stałe.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.