Ciasto-zebra to niezwykle oryginalna oraz smaczna wariacja klasycznego biszkoptu, który swoją nazwę zawdzięcza zastosowanemu wzorowi przypominającemu cętkowane skóry zebr. Dzięki swojemu wyglądowi, ciasto to z całą pewnością zachwyci dzieci, ale także i dorosłych. Dla wielu osób wykonanie tego ciasta może wydawać się skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Właściwy przepis na ciasto-zebra i precyzyjne podążanie za nim sprawi, że efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Zapraszam na niezwykłą podróż do świata słodkości i unikalnych smaków.
Potrzebne składniki do ciasta zebra
Zacznijmy od tego, co jest niezbędne do wykonania naszego ciasta-zebra. Każdy dobry przepis zaczyna się od składników. W tym przypadku nie jest inaczej. Będziemy potrzebowali:
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub świeżej wanilii)
Przygotowanie składników
Przede wszystkim, należy upewnić się, że wszystkie składniki są zgodne z listą, a następnie dokładnie zmierzone. Wszystko powinno być na wyciągnięcie ręki. Jeżeli coś nam brakuje, to jest to ostatni moment, aby to uzupełnić. Wszystkie składniki powinny być także w temperaturze pokojowej.
{{Następnie należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy. Jajka ubijamy z cukrem aż uzyskają one konsystencję gęstej masy. Dodajemy olej, ekstrakt waniliowy oraz sól, a następnie jeszcze raz mieszamy.
Wykonanie ciasta-zebra krok po kroku
Na początku ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, a potem mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie mieszamy. Dwie masy powinny być podobnej konsystencji. Teraz zabawa ze wzorem. Na blachę nakładamy 2 łyżki masy jasnej, a na nią 2 łyżki masy kakaowej. Tak postępujemy naprzemiennie aż skończy się ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.
Porady i wskazówki do przygotowania najlepszego ciasta-zebra
Wykonanie ciasta-zebra może na początku wyglądać na trudne, ale po kilku próbach stanie się to czynnością łatwą i przyjemną. Poniżej kilka cennych porad, które pomogą w przygotowaniu idealnego ciasta o wyrazistym wzorze i smaku.
- Warto zacząć od dokładnego odmierzenia wszystkich składników. Starannie odmierzone składniki znacząco wpływają na efekt końcowy.
- Mięso należy dobrze wymieszać. Dobrze zmieszane składniki to podstawa udanego ciasta.
- Należy pamiętać, aby nasze ciasto dobrze wyrosło w piekarniku. Najlepiej piec je przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, a potem jeszcze przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.
- Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i na koniec można posypać cukrem pudrem
Jeżeli zastosujemy się do powyższych porad, ciasto-zebra na pewno będzie smakowało wszystkim domownikom. Smacznego!