Tutaj jesteś

Jak przygotować chłodnik? Przepis krok po kroku na pyszne danie

8 lutego 2024 Dieta Jak przygotować chłodnik? Przepis krok po kroku na pyszne danie

Chłodnik to nieodłączny element letnich dni. To genialne, proste danie, które oprócz orzeźwienia, dostarcza nam mnóstwo witamin i minerałów. Jego kremowa konsystencja oraz niepowtarzalny smak czynią go ulubieńcem smakoszy i miłośników zdrowego stylu życia. W dzisiejszym artykule pokażemy, jak przyrządzić najlepszy chłodnik! Pochodzący z kuchni kresowej, do Polski trafił wielkim łukiem przez Litwę i Białoruś, a teraz zagościł na naszych stołach na dobre.

Składniki potrzebne do przygotowania chłodnika

Do przygotowania idealnego chłodnika potrzebujemy następujące składniki:

  • Kilka młodych buraków
  • Małe pęczki rzodkiewki, botwinki i dymki
  • Jeden litr bulionu warzywnego
  • Dwa średnie ogórki
  • 200ml śmietany 18%
  • Sok z jednej cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeżo posiekany koperek
  • Jajo ugotowane na twardo

Przygotowanie bulionu warzywnego – podstawa chłodnika

Przygotowanie bulionu warzywnego jest kluczowe dla uzyskania pełni smaku chłodnika. Do przygotowania tego elementu potrzebujemy marchewki, pietruszki, pora, selera naciowego i cebuli. Wszystko to obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wywar odcedzamy, a warzywa odrzucamy.

Przygotowanie buraków do chłodnika

Stworzenie smakowitego chłodnika, to w dużej mierze zasługa odpowiednio przygotowanych buraków. Najpierw zalejemy buraki wodą i gotujemy, aż staną się miękkie. Następnie studzimy je pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki.

Teraz przystępujemy do krojenia buraków na małe kawałki bądź ścieramy na tarce. Pamiętaj, że buraki są głównym składnikiem chłodnika, dlatego sposób ich pokrojenia ma duży wpływ na ostateczny wygląd dania.

Sposób serwowania chłodnika

Chłodnik najlepiej smakuje podany na zimno. Podlej go wcześniej przygotowanym bulionem i wymieszaj z resztą składników. Na koniec posyp go świeżo siekanym koprem, a wierzch udekoruj plasterkiem jajka ugotowanego na twardo. W ten sposób otrzymasz zarówno orzeźwiający, jak i sycący posiłek, który zadowoli Twoje podniebienie i dostarczy cennych składników odżywczych.

Aby podkreślić nie tylko smak, ale i wygląd naszego chłodnika, podajemy go w eleganckich, przezroczystych miskach zaakcentowując kolorystyki dania.

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Parówki z kurczaka