Gastronomia jest bez wątpienia tą branżą, która w ostatnim czasie rozwija się się zdecydowanie najszybciej. Niemnie jednak prowadzenie własnego lokalu to z pewnością ogromne wyzwanie. Trzeba bowiem cały czas starać się spełniać oczekiwania klientów i nie dopuścić do tego, by czuli się oni zawiedzeni opuszczając lokal. Wobec tego kuchnia gastronomiczna musi być odpowiednio wyposażona, a ogromną rolę będą odgrywać urządzenia rozdrabniające. Co można w nich rozdrabniać i które warto wybrać?
Jakie można wyróżnić typy urządzeń rozdrabniających?
Urządzenia rozdrabniające do gastronomii to bardzo szeroki asortyment. Wynika to z faktu, że obróbka żywności w ostatnim czasie weszła na zupełnie wyższy poziom. Co za tym idzie producenci urządzeń musieli dopasować swoje produkty w taki sposób, by spełniały one potrzeby współczesnej kuchni gastronomicznej. Obecnie można wyróżniać:
- Ręczne urządzenia rozdrabniające – do nich zalicza się np. ręczne kruszarki do lodu czy też ręczne maszynki do rozdrabniania mięsa. We współczesnych kuchniach gastronomicznych jednak nie znajdują one miejsca, ze względu na to, że nie oferują wystarczającego komfortu użytkowania, a także nie przyspieszają one pracy w kuchni.
- Automatyczne urządzenia rozdrabniające – to ta kategoria urządzeń, które obecnie są wykorzystywane na szeroką skalę w gastronomii. Zalicza się do nich np. blendery czy automatyczne szatkownice. Dzięki nim praca w kuchni przebiega znacznie sprawniej, a także oferują one o wiele więcej możliwości.
Co najczęściej rozdrabnia się w kuchniach gastronomicznych?
Urządzenia rozdrabniające dla gastronomii przede wszystkim mają ułatwić kucharzom pracę. Nie muszą oni bowiem ręcznie męczyć się z produktami spożywczymi, gdyż mogą to za nich wykonać zautomatyzowane maszyny. To, co jest najczęściej rozdrabniane w danej restauracji oczywiście zależy od tego, jak prezentuje się jej karta dań. Niemniej jednak postawą staje się rozdrabnianie różnego rodzaju mięs, a także ich mielenie np. do przygotowania soczystych burgerów, a także rozdrabnianie warzyw do aromatycznych sosów i zup-kremów. W żadnej restauracji nie może zabraknąć również pysznych, chłodnych napojów czy smoothies, do których przygotowania niezbędny jest kruszony lód. Jak więc widać, urządzenia rozdrabniające do gastronomii są niezbędne.
W jakie urządzenia rozdrabniające warto wyposażyć kuchnię gastronomiczną?
Wyposażając w urządzenia rozdrabniające kuchnię gastronomiczną, trzeba przede wszystkim postawić na wysokiej jakości blendery oraz szatkownice do warzyw. To właśnie te urządzenia znacznie zoptymalizują pracę kucharzy i ułatwią im zadanie. W przypadku blenderów warto stawiać na modele kielichowe, co pozwoli również na zachowanie odpowiedniego porządku i rozdrobnieniu wszystkiego w jednym pojemniku. Nie zapomnijmy również o rozdrabniarce do mięsa, gdyż to ono jest podstawowym składnikiem wielu dań we współczesnej kuchni.