Czerwona herbata zwana także jako pu-erh zyskała popularność dzięki swoim właściwościom odchudzającym. Ma ona jednak wiele innych dobroczynnych właściwości. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do diety.
Czym charakteryzuje się czerwona herbata?
Czerwona herbata jest bardzo aromatyczna i charakteryzuje się specyficznym nieco korzennym smakiem. Produkowana jest głównie we wschodnich Chinach i na Tajwanie, a powstaje w wyniku lekkiej fermentacji. Po procesie fermentacji musi dojrzewać w specjalnych warunkach. W niektórych przypadkach okres dojrzewania może trwać nawet kilkadziesiąt lat. Takie herbaty są rarytasem i sprzedawane są po bardzo wysokich cenach.
Czerwona herbata a odchudzanie
Dlaczego czerwona herbata jest często polecana na odchudzanie? Wynika to z faktu, że zawiera ona dużo enzymów i polifenoli. Poprawiają one wydzielanie żółci a tym samym ułatwiają trawienie. Sprawiają także, że tkanka tłuszczowa szybciej zamienia się w energię. Aby czerwona herbata działała na spalanie zbędnych kilogramów powinniśmy potraktować jej picie jako uzupełnienie zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Eksperci zalecają picie jej na godzinę po każdym posiłku.
Czerwona herbata na pobudzenie
W herbacie znajduje się kofeina – dokładnie taka sama, jak ta zawarta w kawie. To właśnie z nią wiąże się efekt pobudzenia, który odczuwamy jakiś czas po spożyciu herbaty pu-erh. Warto jednak wiedzieć, że zawarta w czerwonej herbacie kofeina ma nieco inne działania niż kofeina, którą przyjmujemy razem z kawą. Wchłania się ona do organizmu dopiero w jelitach, dlatego potrzebuje nieco więcej czasu, aby przedostać się do krwiobiegu i tym samym odpowiednio zadziałać. Mimo tego dużo dłużej pozostaje w organizmie, pobudza delikatniej, ale jej efekt jest długotrwały.
Na rynku możemy znaleźć czerwoną herbatę w różnych formach. Ciekawym rozwiązaniem jest mieszanka pu-erh z yerba mate, taka jak na przykład Wild Power Fitness. Zwolennicy prostoty z pewnością ucieszą się z możliwości picia tego napoju w postaci saszetek.