jajo w placku ziemniaczanym

Świeże i chrupiące placki mogą stanowić danie główne naszego obiadu, lub być dodatkiem do niego. Jak wiadomo standardowa, tradycyjna wersja placków ziemniaczanych ograniczała się kiedyś do podawania ich ze śmietaną w wersji słonej lub na słodko, czyli posypane cukrem. Oczywiście placki bez dodatków, czyli zupełnie bez niczego są również smaczne i mają wielu fanów, dla których śmietana i cukier są po prostu zbędne. Każdy wie, że dzisiaj placki możemy podawać z różnymi dodatkami i sosami. I tak popularny placek zbójnicki powszechnie znany jako placek po węgiersku podajemy z gulaszem i sosem. Placek z sosem grzybowym, którego smak wzbogacamy mnóstwem smażonych świeżych grzybów. Placek z łososiem i kwaśną śmietaną, placek z tym i owym. Lista wytrawnych dań z udziałem placków ziemniaczanych jest długa, jednak podstawa, czyli składniki samego placka są raczej niezmienne.

Jajo w placku ziemniaczanym

Większość przepisów na placki ziemniaczane zawiera w składzie oprócz ziemniaków, mąki i cebuli – jajo. Tylko po co to jajo, jeśli usmażymy placki bez niego, smakują równie dobrze i często są wtedy bardziej chrupiące. Jeśli robimy coś od bardzo dawna (a tak właśnie jest z jajem w przypadku robienia placków), to nie oznacza to, że jest to najlepsze rozwiązanie. Po prostu czasami bywa tak, że nie wiemy, iż inny sposób jest równie dobry lub nawet lepszy. Jajo nie sprawdza się w plackach jako cudowny, niezbędny składnik, bo niby jaka jest tak naprawdę jego rola? Poprawia smak? Ułatwia smażenie? Poprawia aromat czy barwę? Raczej nie, jajo nie jest konieczne, aby przygotować smaczne placki. Przekonajmy się o tym sami i podczas następnego smażenia placków pomińmy jajko.

Wersja placków ziemniaczanych bez jajka w ich składzie, jest wersją wegańską. Dlatego weganie nie musza rezygnować z tego chrupiącego przysmaku, gdyż bez jaj placki smakują równie dobrze.
Standardowy przepis na placki.

Składniki:

– 1 kg ziemniaków
– 2 łyżki maki pszennej lub ziemniaczanej
– 1 duża cebula
– przyprawy takie jak sól i pieprz
– olej do smażenia
– jajo (które od zawsze pojawiało się w większości przepisów, a które możemy pominąć)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na miazgę lub korzystamy z pomocy blendera. Cebulkę również obieramy i trzemy wraz z ziemniakami. Do tego należy dodać mąkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Na patelni należy rozgrzać olej i nakładając masę łyżką smażymy placki, których wielkość i kształt zależy już tylko i wyłącznie od naszych własnych upodobań.
Szybkie w przygotowaniu, niedrogie i smaczne.