Czasami każdego z nas łapie ochota na coś słodkiego. Najchętniej sięgamy po proste desery, które nie zajmują nam dużo czasu. Składnikiem, który warto użyć w tego typu przepisach jest budyń. Prawdopodobnie każdy z nas ma go w swojej kuchni. Jest to szczególnie ważne w przypadku, gdy przyjdą do nas niezapowiedziani goście! Poznaj proste przepisy na deser z budyniem, które zaskoczą wszystkich, nawet prawdziwych koneserów.
Łatwy przepis na deser z budyniem
Na początku przepis, który wykona każdy. Niepotrzebne są żadne umiejętności ani specjalny sprzęt. Jedynie musimy mieć garnek, naczynia do podania deseru i składniki. Do dzieła! Deser z budyniem to łatwizna.
Składniki na 3 porcje:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- bita śmietana w sprayu
- 1 opakowanie gorzkiej czekolady
- opcjonalnie biszkopty
Sposób przygotowania:
- Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu
- Do naczynia przełóż 2-3 łyżki budyniu, a następnie posyp startą lub posiekaną czekoladą, dodatkowo możesz dodać biszkopty
- Powtarzaj czynność do momentu aż budyń się skończy
- Do dekoracji użyj bitej śmietany, na koniec posyp czekoladą
Deser z budyniu na zimno – hit na letnich imprezach
Kiedy upały doskwierają, jedyną rzeczą o której myślimy, to jak się schłodzić. Aby zrobić deser z budyniu na zimno potrzebujesz tylko kilka minut. Pamiętaj, aby przygotować danie wcześniej i wstawić je do lodówki. Deser ten na pewno przypadnie do gustu wszystkim, a w szczególności dzieciom!
Składniki na 4 porcje:
- 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
- litr mleka 3,2%
- 4 łyżki soku malinowego
- 400 gram truskawek lub malin
Sposób przygotowania:
- Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu
- Przelej gorący, ugotowany budyń do miseczek
- Gdy budyń lekko ostygnie, polej go sokiem malinowym i dodaj owoce
- Wstaw do lodówki i podaj, gdy deser będzie zimny
Przepis na deser z galaretką i budyniem
Szybko i łatwo – to domena tego przepisu. Jego wykonanie trwa zaledwie 15 minut. Nim się obrócisz, będzie gotowy! Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Deser z galaretką i budyniem warto zrobić kilka godzin przed, a nawet dzień wcześniej, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
- 0,5 litra mleka 2%
- 1 opakowanie dowolnego smaku galaretki,
- 300 gram ulubionych owoców sezonowych
- Opcjonalnie bita śmietana
Sposób przygotowania:
- Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu
- Następnie przelej gorący budyń do miseczek lub salaterek
- Gdy budyń wystudzi się, połóż na nim swoje ulubione owoce
- Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu i przelej na budyń i owoce
- Włóż do lodówki i zaczekaj, aż galaretka stężeje
- Dodatkowo przed podaniem możesz udekorować deser bitą śmietaną
- Gotowy deser z galaretką i budyniem podajemy na zimno
Prosty i niezawodny składnik wielu deserów – budyń
Budyń to składnik używany w wielu przepisach, szczególnie tych na słodko. Może być wykorzystywany jako baza, na której opiera się deser, lub być tylko jego elementem. Deser z budyniem to idealne danie w lecie. Przede wszystkim przygotowanie go jest proste i szybkie, dzięki czemu nie musimy stać w kuchni przez kilka godzin. Dodatkowo taki deser można przygotować o wiele wcześniej i wstawić do lodówki. Deser z budyniu na zimno sprawdzi się szczególnie podczas letnich spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Dzięki tym przepisom skradniesz serca gości. Pamiętaj, przez żołądek do serca!