Tutaj jesteś

Deser z budyniem – szybkie i łatwe przepisy

23 marca 2022 Dieta deser z budyniem

Czasami każdego z nas łapie ochota na coś słodkiego. Najchętniej sięgamy po proste desery, które nie zajmują nam dużo czasu. Składnikiem, który warto użyć w tego typu przepisach jest budyń. Prawdopodobnie każdy z nas ma go w swojej kuchni. Jest to szczególnie ważne w przypadku, gdy przyjdą do nas niezapowiedziani goście! Poznaj proste przepisy na deser z budyniem, które zaskoczą wszystkich, nawet prawdziwych koneserów.

Łatwy przepis na deser z budyniem

Na początku przepis, który wykona każdy. Niepotrzebne są żadne umiejętności ani specjalny sprzęt. Jedynie musimy mieć garnek, naczynia do podania deseru i składniki. Do dzieła! Deser z budyniem to łatwizna.

Składniki na 3 porcje:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • bita śmietana w sprayu
  • 1 opakowanie gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie biszkopty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu
  2. Do naczynia przełóż 2-3 łyżki budyniu, a następnie posyp startą lub posiekaną czekoladą, dodatkowo możesz dodać biszkopty
  3. Powtarzaj czynność do momentu aż budyń się skończy
  4. Do dekoracji użyj bitej śmietany, na koniec posyp czekoladą
deser z budyniem na zimno

Deser z budyniu na zimno – hit na letnich imprezach

Kiedy upały doskwierają, jedyną rzeczą o której myślimy, to jak się schłodzić. Aby zrobić deser z budyniu na zimno potrzebujesz tylko kilka minut. Pamiętaj, aby przygotować danie wcześniej i wstawić je do lodówki. Deser ten na pewno przypadnie do gustu wszystkim, a  w szczególności dzieciom!

Składniki na 4 porcje:

  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
  • litr mleka 3,2%
  • 4 łyżki soku malinowego
  • 400 gram truskawek lub malin

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu
  2. Przelej gorący, ugotowany budyń do miseczek
  3. Gdy budyń lekko ostygnie, polej go sokiem malinowym i dodaj owoce
  4. Wstaw do lodówki i podaj, gdy deser będzie zimny

Przepis na deser z galaretką i budyniem

Szybko i łatwo – to domena tego przepisu. Jego wykonanie trwa zaledwie 15 minut. Nim się obrócisz, będzie gotowy! Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Deser z galaretką i budyniem warto zrobić kilka godzin przed, a nawet dzień wcześniej, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 0,5 litra mleka 2%
  • 1 opakowanie dowolnego smaku galaretki,
  • 300 gram ulubionych owoców sezonowych
  • Opcjonalnie bita śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu
  2. Następnie przelej gorący budyń do miseczek lub salaterek
  3. Gdy budyń wystudzi się, połóż na nim swoje ulubione owoce
  4. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu i przelej na budyń i owoce
  5. Włóż do lodówki i zaczekaj, aż galaretka stężeje
  6. Dodatkowo przed podaniem możesz udekorować deser bitą śmietaną
  7. Gotowy deser z galaretką i budyniem podajemy na zimno

Prosty i niezawodny składnik wielu deserów – budyń

Budyń to składnik używany w wielu przepisach, szczególnie tych na słodko. Może być wykorzystywany jako baza, na której opiera się deser, lub być tylko jego elementem. Deser z budyniem to idealne danie w lecie. Przede wszystkim przygotowanie go jest proste i szybkie, dzięki czemu nie musimy stać w kuchni przez kilka godzin. Dodatkowo taki deser można przygotować o wiele wcześniej i wstawić do lodówki. Deser z budyniu na zimno sprawdzi się szczególnie podczas letnich spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Dzięki tym przepisom skradniesz serca gości. Pamiętaj, przez żołądek do serca!

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Parówki z kurczaka