Wszyscy uwielbiamy przekąski, najczęściej gdy gdzieś pędzimy lub leniuchujemy przed telewizorem. Przekąski sprawdzają się też świetnie, gdy wpadną do nas goście. Szczególnie ci niezapowiedziani. Najłatwiej, najtaniej i najszybciej jest otworzyć opakowanie z gotową przekąską czy przygotować coś na szybko.
Przekąski mogą być zdrowe i niezdrowe, różnorodne i kolorowe, mają różne kształty i sposoby podania, mogą rozpływać się w ustach lub.. chrupać!
Chrupanie jest wciągające i uzależniające. Czy znasz kogoś, kto poprzestał na zjedzeniu jednego czipsa, orzeszka lub paluszka?
Oczywiście przyjmując, że odpowiada mu dany smak.
Podczas rozmów ze znajomymi czy przeglądając internet sięgamy po nie bezwiednie.
Nawet nie wiemy kiedy talerzyk czy miseczka stały się puste.
Wydawać by się mogło, że jedzenie poznajemy poprzez zmysł smaku, wzroku i węchu.
Okazuje się jednak, że i słuch odgrywa tutaj znaczącą rolę.
Nasz mózg lubi chrupanie!
Podobno odziedziczyliśmy to po przodkach. W czasach, gdy lodówki nie były nawet marzeniem, nasi przodkowie rozpoznawali przydatność jedzenia do spożycia między innymi poprzez ich jędrność i chrupkość.
Chociaż chrupanie kojarzy nam się głównie ze słonymi przekąskami czy pysznymi ciasteczkami, które są kaloryczne i niezdrowe, niekoniecznie musi tak być, ponieważ można połączyć przyjemne z pożytecznym.
Orzechy, rzodkiewki, ogórki, marchewki, jabłka czy gruszki, to tylko jedne z wielu alternatyw ażeby chrupać zdrowo dostarczając przy okazji organizmowi wielu witamin.
Na pewno będzie nam za to wdzięczny.
Tak więc, gdy następnym razem wpadną niezapowiedziani goście albo najdzie cię ochota na coś do chrupania przed telewizorem, zamiast otwierać paczkę czipsów, po której poczujesz się ciężko i tłusto, pokrój kilka ogórków, marchewek lub selera naciowego w paski i chrup na zdrowie.
Do tego możesz przygotować prosty sos na bazie jogurtu naturalnego.
Jeśli lubisz mocniejsze smaki, możesz przygotować szybką sałatkę z tego, co masz aktualnie w lodówce, następnie zalać ją odrobiną mieszaki oliwy z dowolnymi przyprawami i zajadać się ze smakiem.