Greckie przysmaki

Kuchnia grecka cieszy się wielkim powodzeniem na całym świecie, co też nikogo dziwić nie powinno. Pyszne potrawy, przygotowane ze świeżych składników, nie tylko zadziwiają swym smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą. Po jakie przepisy warto sięgać, by cieszyć się wspaniałym smakiem? Oto kilka propozycji dla tych, którzy chcą lepiej poznać kulinarną tradycję Greków.

Dla tych, których interesują greckie przekąski, nie brak ciekawych ofert. W ich gronie pojawiają się m. in. biftéki, czyli kulki z mielonego mięsa, oraz saganάki, czyli smażony ser. Grecy chętnie sięgają też po takie przysmaki, jak marynowane ośmiorniczki czy pieczona fasola, wielkim powodzeniem cieszy się wśród nich również mus z bakłażanów. Dla tych, którzy cenią sobie oryginalne przekąski, ciekawym daniem może się okazać dolmadάkia, czyli faszerowane liście winogron. Sosem, który stał się już greckim symbolem, jest sos tzatziki, powstający na bazie jogurtu z takimi dodatkami, jak ogórek oraz zioła.

A co z daniami obiadowymi? Ważną rolę odgrywają tu różnego rodzaju warzywa, dzięki którym kuchnia grecka cieszy się opinią zdrowej i lekkiej. Horiάtiki salάta, czyli sałatka grecka, już dawno podbiła świat swym smakiem. Innym przysmakiem, w którym rolę główną odgrywają warzywa, jest briάmi – pyszne danie, w którym pojawiają się m. in. pieczone bakłażany i cukinie. Popularnym daniem w Grecji jest też musaka z bakłażana, powstająca z grillowanych plastrów bakłażana, przełożonych sosem z jagnięciny i pomidorów. Grecy chętnie sięgają też po ryby i owoce morza. W ich menu ośmiornice i kalmary zajmują miejsce bardzo ważne, choć w tym kraju zaskakują przede wszystkim przepisy na ryby. Można je serwować na wiele sposobów, m. in. marynowane lub gotowane na winie. Wśród potraw mięsnych dominują przysmaki z jagnięciny, choć i drób, i mięso koźlęce cieszą się tu popularnością.
Kuchnia grecka to wiele ciekawych przysmaków oraz szeroki asortyment potraw, wśród których każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego. To lekka i zdrowa dieta, którą warto się mocniej zainteresować.