Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kawa

Jak powstają kawy smakowe?

Jak powstają kawy smakowe?

Waniliowe, orzechowe, czekoladowe, a nawet o smaku deserów i słodyczy – kawy smakowe zachwycają wyśmienitym aromatem i bogactwem smaku. Jak powstają? Jak można je wykorzystać? Zapraszamy do sprawdzenia!

Czym są kawy smakowe? Poznaj je bliżej!

Kawa smakowa, inaczej określana jako kawa aromatyzowana, jest rodzajem produktu powstającego z kawy i aromatycznych dodatków. Różnorodne warianty powodują, że kawy smakowe są idealną propozycją dla osób, które znudziły się już zwykłą kawą i poszukują sposobów na jej urozmaicenie. Mogą doskonale nadać się na lato, by stworzyć orzeźwiającą kawę mrożoną, ale również na chłodne dni, by rozgrzać się jej wspaniałym aromatem.

Proces produkcji kaw smakowych. Zobacz, jak powstają!

Obecnie kawy smakowe oferowane są jako gotowe i ma je w ofercie wielu producentów. Wśród nich znajdują się zarówno najwięksi potentaci na rynku kaw, jak i mniejsze, rzemieślnicze manufaktury, które również oferują wysokiej jakości wyroby.

Produkcja kaw smakowych nie jest procesem skomplikowanym, ponieważ polega on na dodaniu do ziaren kawy składników odpowiadających za ich aromat i smak. Zazwyczaj jako bazę stosowana jest popularna kawa Arabika.

Składniki przeznaczone do aromatyzacji kawy mogą mieć pochodzenie naturalne albo syntetyczne. Najczęściej mają one formę olejków albo syropów, którymi pokrywa się ziarna po ich prażeniu. Następnie gotowe kawy smakowe są zamykane w szczelnych opakowaniach, dzięki czemu zachowują swój wyjątkowy zapach i smak na dłużej. Należy też pamiętać o ich zamykaniu po użyciu, by zapobiec wywietrzeniu.

Kawę smakową można także przygotować samodzielnie. Wystarczy dodać do niej syrop smakowy, przyprawy jak cynamon czy wanilia, startą czekoladę. Dzięki temu można nadać jej niecodzienny charakter i dopasować ją do swojego gustu.

Najpopularniejsze kawy smakowe. Jakie warto wypróbować?

Kawy aromatyzowane są obecnie oferowane w wielu wariantach, dzięki czemu można dobrać je łatwo do swojego gustu, a nawet do okoliczności.

Wśród najczęściej kupowanych kaw smakowych znajdują się:

  • kawa orzechowa – o smaku orzechów laskowych,
  • kawa czekoladowa – o smaku czekolady mlecznej, białej czy gorzkiej,
  • kawa waniliowa – z dodatkiem aromatu waniliowego,
  • kawa wiśnia w rumie – ma smak słodkiej wiśni zanurzonej w przyprawowym rumie,
  • kawa Oreo – o smaku popularnych ciasteczek Oreo.

Do dyspozycji są także inne rodzaje kaw, dlatego warto zapoznać się z propozycjami producentów, by znaleźć wśród nich swoje ulubione smaki.

Wysokiej jakości kawy aromatyzowane. Jak wybrać najlepszą?

Wybierając odpowiednią kawę smakową, warto zwrócić uwagę na parę kwestii. Przede wszystkim kawa powinna być świeżo palona i pakowana w szczelne opakowania, najlepiej w torebki strunowe, które można łatwo otwierać i zamykać.

W wielu rzemieślniczych palarniach oferujących takie kawy można zamówić je nie tylko jako ziarniste, ale także z usługą mielenia. Kawa jest mielona i od razu pakowana, więc zachowuje swój aromat i smak. Wybrane palarnie mogą też zmielić kawę w różnych grubościach, zależnie od jej przeznaczenia. Może być ona zmielona grubo, gdy palona jest w zaparzaczach Chemex, French Press, średnio, gdy używana jest w ekspresach przelewowych i Drip, albo drobno, gdy ma być używana w ekspresach kolbowych.

Jak wykorzystać kawę smakową? Nie tylko do picia!

Kawa smakowa idealnie nadaje się do samodzielnego picia zamiast zwykłej kawy. Można jednak wykorzystać ją na wiele innych sposobów. Doskonałym połączeniem będzie kawa smakowa z mlekiem albo z mleczną pianką, która powoduje, że napój jest aksamitnie kremowy. Można również połączyć ją z innymi dodatkami, na przykład z tartą czekoladą lub z gotowymi mieszankami przypraw do kaw.

Aromatyzowana kawa będzie również bardzo dobrze nadawała się do słodkich wypieków, na przykład do przyrządzenia ponczu kawowego i nasączania nim biszkoptów. Wspaniale sprawdza się też do przyrządzania deserów kawowych w szklankach, na przykład z dodatkiem mleka, czekolady, serka mascarpone i pokruszonych ciasteczek.

Innym pomysłem jest przyrządzanie z niej pysznych koktajli kawowych, które mogą powstać z kawy, mleka oraz z bananów, borówek, pomarańczy, kakao czy masła orzechowego.

Kawy smakowe to zatem świetna propozycja dla każdego miłośnika kawy, który szuka urozmaicenia. Różnorodne smaki pozwalają na dobranie jej do własnego gustu, a szerokie zastosowanie powoduje, że sprawdzi się podczas przyrządzania wielu pysznych napojów i dań. Dodatkowo zestaw kaw aromatyzowanych może być znakomitym pomysłem na prezent dla kawosza!

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.