Tutaj jesteś

Jak przygotować placuszki z serka wiejskiego – przepis krok po kroku

8 lutego 2024 Dieta Jak przygotować placuszki z serka wiejskiego - przepis krok po kroku

W naszej kuchni nie brakuje przepisów na dania, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Do takich należą również placuszki, które w swojej klasycznej wersji przygotowywane są z jabłek, ale równie dobrze smakują z serem wiejskim. Dziś podpowiem Wam, jak to zrobić.

Wybór odpowiedniego sera wiejskiego

Podstawowym składnikiem placuszków będzie oczywiście serek wiejski. Dobrze jest zainwestować w ten dobrej jakości, ponieważ to ona decyduje o ostatecznym smaku wypieków. Żeby placuszki z sera wiejskiego były naprawdę smaczne, serek powinien być świeży, o odpowiednio wilgotnej konsystencji i charakterystycznym, tłustym smaku.

Możemy go kupić w sklepie, ale idealnym rozwiązaniem jest wykonanie go samodzielnie. Wtedy mamy pewność, co do jego pochodzenia oraz składu, a także możemy dostosować do naszych preferencji konsystencję sera.

Ser wiejski do placuszków najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, by mógł dobrze się schłodzić i stężeć. Samodzielne przyrządzenie takiego sera to prosta czynność, a do jego wykonania wystarczą nam tylko dwie składniki – śmietana i mleko.

Przygotowanie składników do placuszków

Do zrobienia placuszków z sera wiejskiego potrzebujemy kilka podstawowych składników, które z reguły mamy w domu, a są to:

  • Serek wiejski – 500 g
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Jaja – 3 sztuki
  • Cukier puder – 3 łyżki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta

Pamiętajmy również o tłuszczu do smażenia dania – może to być olej roślinny lub masło. Każdy z nich nada placuszkom z sera gęstości, a także delikatnego, złocistego koloru.

Sposób przygotowania smacznych placuszków z sera wiejskiego

Przygotowanie placuszków z sera wiejskiego to prosta i szybka czynność, która nie powinna zająć nam wiele czasu. Gdy już mamy wszystkie składniki, możemy przystąpić do działania.

Najpierw rozgniatamy serek wiejski na gładką masę. Następnie, dokładamy do niego mąkę, jaja, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól.

Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki z obu stron, na złoty kolor. Pamiętajmy, aby patelnię przed smażeniem każdej porcji placuszków delikatnie odtłuszczać, aby nie przypaliły nam się nasze wypieki.

Porcje placuszków i idealne dodatki

Placuszki z sera wiejskiego najlepiej smakują na ciepło, ale równie dobrze można je podać na zimno. Świetnie smakują również z różnymi dodatkami.

Możemy posypać je cukrem pudrem, konfiturą, miodem lub świeżymi owocami. To zależy tylko od naszej wyobraźni i upodobań. Wiadomo jednak, że placuszki z sera wiejskiego są smaczne i same w sobie, bez żadnych dodatków.

Mam nadzieję, że ten przepis na placuszki z sera wiejskiego będzie dla Was inspiracją do eksperymentowania w kuchni. Smacznego!

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Parówki z kurczaka