Tutaj jesteś

Jak przyrządzić pyszne leczo z kiełbasą i jasną fasolą – przepis

8 lutego 2024 Dieta Jak przyrządzić pyszne leczo z kiełbasą i jasną fasolą - przepis

Poszukujesz przepisu, który w jednym smakowitym talerzu połączy wyrazistą nutę kiełbasy, aromat fasoli jas i bogactwo warzyw? Czyż nie brzmi to jak przepis doskonały na sycące i pyszne leczo? Jeśli tak, to właśnie trafiłeś we właściwe miejsce. Dziś pragnę podzielić się z Tobą sekretem przygotowania leczo z kiełbasą i fasolą jas – dania, które przypomina smaki dzieciństwa i zachwyca aromatami prosto z natury. Spójrz tylko, jakie cudowne składniki na to czekają!

Składniki do przygotowania leczo z kiełbasą i fasolą jas

Do przygotowania leczo będziemy potrzebować:

  • 400 g kiełbasy
  • 2 puszki białej fasoli
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 papryki (różnych kolorów dla lepszego efektu wizualnego)
  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę oleju do smażenia

Przygotowanie składników do dania

Kroimy kiełbasę na plasterki, cebulę i paprykę w kostkę, a pomidory następnie w drobne kawałki. Fasolę odcedzamy z zalewy. Czosnek tłuczemy i siekamy. To są podstawowe kroki, które wprowadzą cię w proces przygotowywania tego wyśmienitego dania.

Proces gotowania leczo z kiełbasą i fasolą jas

Najpierw na patelni podsmażamy kiełbasę, później dodajemy cebulę. Gdy stanie się szklista, dorzucamy czosnek i po chwili paprykę. Wszystko smażymy razem, aż warzywa zmiękną. W tym momencie warto dodać pomidory i fasolę, a na koniec sypemy paprykę, sól i pieprz. Teraz wystarczy tylko zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić nasze leczo przez około 30 minut. Prosty, prawda?

Podanie i przechowywanie leczo

To pyszne danie najlepiej podawać z pieczywem – białym, pszenno-żytnim czy chrupiącym chlebem na zakwasie. Leczo z kiełbasą i fasolą jas smakuje obłędnie nawet na drugi dzień, po podgrzaniu. Wspaniale sprawdzi się również jako przekąska na piknik czy danie na wystawną kolację. Gotowe leczo przechowywujemy w lodówce w nieprzewiewnym naczyniu, aż do momentu podania. Smacznego!

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Parówki z kurczaka