Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kuchnia i przepisy

Jak wzmocnić organizm? Wybierając miód z imbirem!

Jak wzmocnić organizm? Wybierając miód z imbirem!

Stosowany w walce ze stanami zapalnymi dróg oddechowych, przy infekcjach gardła, a także wtedy, gdy organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia. Miód z imbirem, czosnkiem i cebulą, gdyż o nim mowa, słynie ze swoich nieocenionych właściwości leczniczych, ponieważ stanowi naturalne i bezpieczne lekarstwo na wiele powszechnie występujących dolegliwości. Powinien zatem gościć w domowych apteczkach, nie tylko w czasie zwiększonego ryzyka zachorowalności na różne choroby, ale przez cały rok!

Cenne właściwości miodu z imbirem

O dobroczynnych zaletach miodu z imbirem można byłoby rozpisywać się godzinami. Przede wszystkim wskazać należy jego właściwości rozgrzewające oraz podnoszące odporność. Obecność imbiru sprawia, że miód działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz zwalcza rozmaite infekcje i przeziębienia. Jest nieoceniony podczas uporczywego kaszlu oraz kataru. Czy to koniec wskazań do jego stosowania? Oczywiście, że nie! Lista jest bowiem znacznie dłuższa. Miód z imbirem polecany jest w stanach przemęczenia (psychicznego i fizycznego), pobudza układ immunologiczny do pracy, a także zwalcza dolegliwości bólowe głowy oraz menstruacyjne. Jego regularne spożywanie przynosi wiele nieocenionych dla zdrowia korzyści, przy czym należy pamiętać, aby o jego obecność zadbać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy o infekcje i choroby nietrudno.

Najnowsze badania pokazują, że miód z imbirem obniża poziom złego cholesterolu. Wykazuje się działaniami przeciwreumatycznymi. Wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Nie tylko bowiem reguluje pracę jelit i łagodzi bóle żołądka, ale również poprawia apetyt czy usprawnia działanie woreczka żółciowego. Zwalcza objawy alergii, a także normuje poziom ciśnienia tętniczego. Dodatkowym atutem jest fakt, że odświeża oddech…

Jak używać miód z imbirem?

Klasycznie, najczęściej dodawany jest do herbaty, zarówno w stanach infekcji, jak również jako element profilaktyki zdrowotnej. Co niektórzy dodają go do kawy z mlekiem, uzyskując w ten sposób wyrazisty i charakterystyczny napar – o niecodziennym smaku i aromacie. Należy jednak zauważyć, że miód z imbirem to również częsty dodatek do smarowania pieczywa – jasnego i ciemnego. Pasuje także do wypieków, a także jako dodatek do sałatek greckich czy marynat mięsnych, np. glazurowania skrzydełek, polędwiczek itp. Jego intensywny smak stanowi bazę do tworzenia wielu interesujących propozycji kulinarnych.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.