garnki emaliowane

Garnki emaliowane to jedne z najzdrowszych i najbezpieczniejszych naczyń dostępnych na rynku. O powłokę emaliowaną należy się jednak odpowiednio zatroszczyć, ponieważ jej prozdrowotne walory są skuteczne, dopóki jest cała i niezarysowana. W jaki sposób można zadbać o garnki emaliowane?

Nie rysuj powłoki

Absolutnie do garnków emaliowanych nie należy używać stalowych przyborów kuchennych. Jeżeli chcemy, aby naczynia emaliowane na długo zachowały swój pierwotny wygląd, musimy zdecydować się na coś innego. Wybór jest jednak szeroki. Drewniane, silikonowe, czy nylonowe akcesoria kuchenne będą całkowicie bezpieczne dla naszego garnka.

Nie odwlekaj mycia garnków

Nie czekaj, aż ktoś zrobi to za Ciebie. Tobie z każdą godziną mniej będzie się chciało, a zabrudzenia będą coraz bardziej przylegać do garnka. To prosta droga do utrudnienia sobie mycia garnka. Zaraz po gotowaniu zalej garnek ciepłą wodą i delikatną gąbką z płynem do naczyń dokładnie umyj naczynie.

Nie szoruj garnka

Czasami zdarzy się przypalić w garnku jakąś potrawę i później ciężko jest nam domyć ścianki lub dno naczynia. Nie wyciągaj jednak wtedy szczotki drucianej i nie szoru dna do zdarcia powłoki! Spróbuj garnek odmoczyć w gorącej wodzie lub zagotować z wodą z solą. W ostateczności możesz spróbować także wody z octem albo kwasku cytrynowego.

Nie dopuszczaj do przypalenia

Oczywiście, wiem. Łatwo mówić. Postarajmy się jednak pamiętać, aby co jakiś czas przemieszać potrawę, lub dolać do dania nieco więcej wody, takimi drobnymi rzeczami możemy uniknąć przypalenia posiłku, a co za tym idzie: nie będziemy go musieli szorować!

Nie wkładaj garnka w garnek

Garnki emaliowane powinny być odpowiednio przechowywane. Na emalię wszelkie obicia mają bardzo niekorzystny wpływ, niszcząc ich prozdrowotne właściwości. Pamiętać należy, aby garnków nie wkładać niczym matrioszki, jeden w drugi, a jeśli już tak robimy, wkładajmy pomiędzy nimi maty silikonowe lub kawałki filcu. W ten sposób naczynia ochronimy przed obiciami, a dodatkowo zachowamy porządek w szafce. Matę silikonową warto ułożyć także na dnie szafki.

Nie narażaj garnków emaliowanych na szok termiczny

Większość naczyń źle znosi szok termiczny i chociaż emalia doskonale sprawdza się w naprawdę wysokich temperaturach, to szklistej powłoce może zaszkodzić nagły przeskok z rozgrzanej kuchenki, do zimnej lodówki.