Tutaj jesteś

Jak zrobić ciasto zebra – przepis krok po kroku

8 lutego 2024 Dieta Jak zrobić ciasto zebrowane - przepis krok po kroku

Ciasto-zebra to niezwykle oryginalna oraz smaczna wariacja klasycznego biszkoptu, który swoją nazwę zawdzięcza zastosowanemu wzorowi przypominającemu cętkowane skóry zebr. Dzięki swojemu wyglądowi, ciasto to z całą pewnością zachwyci dzieci, ale także i dorosłych. Dla wielu osób wykonanie tego ciasta może wydawać się skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Właściwy przepis na ciasto-zebra i precyzyjne podążanie za nim sprawi, że efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Zapraszam na niezwykłą podróż do świata słodkości i unikalnych smaków.

Potrzebne składniki do ciasta zebra

Zacznijmy od tego, co jest niezbędne do wykonania naszego ciasta-zebra. Każdy dobry przepis zaczyna się od składników. W tym przypadku nie jest inaczej. Będziemy potrzebowali:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub świeżej wanilii)

Przygotowanie składników

Przede wszystkim, należy upewnić się, że wszystkie składniki są zgodne z listą, a następnie dokładnie zmierzone. Wszystko powinno być na wyciągnięcie ręki. Jeżeli coś nam brakuje, to jest to ostatni moment, aby to uzupełnić. Wszystkie składniki powinny być także w temperaturze pokojowej.

{{Następnie należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy. Jajka ubijamy z cukrem aż uzyskają one konsystencję gęstej masy. Dodajemy olej, ekstrakt waniliowy oraz sól, a następnie jeszcze raz mieszamy.

Wykonanie ciasta-zebra krok po kroku

Na początku ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, a potem mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części.

Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie mieszamy. Dwie masy powinny być podobnej konsystencji. Teraz zabawa ze wzorem. Na blachę nakładamy 2 łyżki masy jasnej, a na nią 2 łyżki masy kakaowej. Tak postępujemy naprzemiennie aż skończy się ciasto.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.

Porady i wskazówki do przygotowania najlepszego ciasta-zebra

Wykonanie ciasta-zebra może na początku wyglądać na trudne, ale po kilku próbach stanie się to czynnością łatwą i przyjemną. Poniżej kilka cennych porad, które pomogą w przygotowaniu idealnego ciasta o wyrazistym wzorze i smaku.

  • Warto zacząć od dokładnego odmierzenia wszystkich składników. Starannie odmierzone składniki znacząco wpływają na efekt końcowy.
  • Mięso należy dobrze wymieszać. Dobrze zmieszane składniki to podstawa udanego ciasta.
  • Należy pamiętać, aby nasze ciasto dobrze wyrosło w piekarniku. Najlepiej piec je przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, a potem jeszcze przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.
  • Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i na koniec można posypać cukrem pudrem

Jeżeli zastosujemy się do powyższych porad, ciasto-zebra na pewno będzie smakowało wszystkim domownikom. Smacznego!

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Parówki z kurczaka