Strona główna

/

Dieta

/

Tutaj jesteś

Dieta Jak zrobić ciasto zebrowane - przepis krok po kroku

Jak zrobić ciasto zebra – przepis krok po kroku

Data publikacji: 2024-02-08 Data aktualizacji: 2024-02-08

Ciasto-zebra to niezwykle oryginalna oraz smaczna wariacja klasycznego biszkoptu, który swoją nazwę zawdzięcza zastosowanemu wzorowi przypominającemu cętkowane skóry zebr. Dzięki swojemu wyglądowi, ciasto to z całą pewnością zachwyci dzieci, ale także i dorosłych. Dla wielu osób wykonanie tego ciasta może wydawać się skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Właściwy przepis na ciasto-zebra i precyzyjne podążanie za nim sprawi, że efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Zapraszam na niezwykłą podróż do świata słodkości i unikalnych smaków.

Potrzebne składniki do ciasta zebra

Zacznijmy od tego, co jest niezbędne do wykonania naszego ciasta-zebra. Każdy dobry przepis zaczyna się od składników. W tym przypadku nie jest inaczej. Będziemy potrzebowali:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub świeżej wanilii)

Przygotowanie składników

Przede wszystkim, należy upewnić się, że wszystkie składniki są zgodne z listą, a następnie dokładnie zmierzone. Wszystko powinno być na wyciągnięcie ręki. Jeżeli coś nam brakuje, to jest to ostatni moment, aby to uzupełnić. Wszystkie składniki powinny być także w temperaturze pokojowej.

{{Następnie należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy. Jajka ubijamy z cukrem aż uzyskają one konsystencję gęstej masy. Dodajemy olej, ekstrakt waniliowy oraz sól, a następnie jeszcze raz mieszamy.

Wykonanie ciasta-zebra krok po kroku

Na początku ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, a potem mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części.

Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie mieszamy. Dwie masy powinny być podobnej konsystencji. Teraz zabawa ze wzorem. Na blachę nakładamy 2 łyżki masy jasnej, a na nią 2 łyżki masy kakaowej. Tak postępujemy naprzemiennie aż skończy się ciasto.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.

Porady i wskazówki do przygotowania najlepszego ciasta-zebra

Wykonanie ciasta-zebra może na początku wyglądać na trudne, ale po kilku próbach stanie się to czynnością łatwą i przyjemną. Poniżej kilka cennych porad, które pomogą w przygotowaniu idealnego ciasta o wyrazistym wzorze i smaku.

  • Warto zacząć od dokładnego odmierzenia wszystkich składników. Starannie odmierzone składniki znacząco wpływają na efekt końcowy.
  • Mięso należy dobrze wymieszać. Dobrze zmieszane składniki to podstawa udanego ciasta.
  • Należy pamiętać, aby nasze ciasto dobrze wyrosło w piekarniku. Najlepiej piec je przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, a potem jeszcze przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.
  • Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i na koniec można posypać cukrem pudrem

Jeżeli zastosujemy się do powyższych porad, ciasto-zebra na pewno będzie smakowało wszystkim domownikom. Smacznego!

Filizanka

Nasz zespół redakcyjny z pasją odkrywa świat domu, ogrodu i zdrowego odżywiania. Uwielbiamy dzielić się wiedzą i inspiracjami, które pomagają uczynić codzienne życie łatwiejszym oraz przyjemniejszym. Z nami nawet złożone tematy stają się proste i przystępne!

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?