Dumnie nazywany miód królewski to inaczej miód faceliowy. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatowego. Jemu podobni to miód rzepakowy, lipowy, wrzosowy, mniszkowy, akacjowy oraz faceliowy. Charakteryzują się jasną barwą oraz intensywnym smakiem. Wszystkie wytwarzane są na terenie Polski.
Jak produkowany jest miód faceliowy?
Powstaje on, jak sama nazwa wskazuje, z facelii. W Polsce najczęściej spotykaną odmianą tego kwiatu jest facelia błękitna. Ma bardzo wysoką wydajność nektarową, niestety okres jej wegetacji jest krótki. Wynosi on od 90 do 110 dni. Szacuje się, że z 1 ha facelii można wyprodukować około 300-700 kg miodu. W Polsce nazywa się ją królową miodu. Miód pochodzący z kwiatów facelii ma lekko kwaśny smak i wyczuwalny, kwiatowy zapach. Cechuje się najczęściej jasnożółtą barwą, rzadziej jasnozieloną. Jest on jednym z najlepszych polskich miodów. Odznacza się szeregiem pozytywnych właściwości.
Miód faceliowy – jakie ma właściwości?
Cechują go właściwości bakteriobójcze. Bardzo dobrze wpływa na infekcje dróg oddechowych, przy tym skutecznie wzmacniając odporność organizmu. Jego regularne spożycie przynosi pozytywne skutki zdrowotne. Ludzie go spożywający mniej chorują oraz mają wyższą odporność. Co więcej, pozytywnie wpływa na nadciśnienie tętnicze, skutecznie je obniżając. Stosowany jest jako substancja wspomagająca leczenie chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego i miażdżycy.
W swym składzie zawiera taką substancję jak cholina- chroni wątrobę, zwłaszcza podczas zatruć. Zaleca się go stosować w chorobach układu pokarmowego, tj. wrzody żołądka, czy dwunastnicy. Miód faceliowy działa wspomagająco podczas rekonwalescencji po wycięciu woreczka żółciowego. Zaleca się jego stosowanie podczas astmy oskrzelowej. Jest przydatną substancją na co dzień- obniża negatywne oddziaływanie kawy, herbaty, alkoholu i tytoniu na organizm.
Zastosowanie miodu faceliowego
Tego typu produkty zawsze warto mieć w swojej kuchni. Ma on nieoceniony wpływ na organizm ludzki. Przede wszystkim w okresie jesiennym, warto go stosować, dodając do herbaty z cytryną zamiast cukru. Jest to czas, gdy organizm jest szczególnie podatny na wszelkie choroby, dlatego trzeba go dodatkowo wzmacniać. Powinno się go spożywać regularnie, a jego wzmożoną ilość przyjmować podczas przeziębienia. Miód faceliowy ma lepsze działanie nawet od miodu lipowego. Warto mieć go w swojej kuchni z wielu powodów. Przede wszystkim chroni nas przed toksynami wdychanymi wraz z dymem papierosowym i zanieczyszczonym powietrzem. Niweluje również negatywne skutki spożycia kawy i alkoholu.