jarmuż

To warzywo staje się coraz bardziej popularne w gronie osób prowadzących zdrowy tryb życia. Nic w tym dziwnego – jarmuż to cenne źródło wielu witamin oraz minerałów, a dieta z jego udziałem może rewelacyjnie wpływać na ogólny stan naszego zdrowia. Co warto wiedzieć na temat jarmużu i jego wartości odżywczej? Dlaczego warto regularne sięgać po przepisy na te dania, w których pojawia się to warzywo?

Wielkim walorem tego warzywa jest fakt, iż przepisy na dania z nim jako jednym z głównych składników nie są zbyt wymagające, a sam jarmuż zachwyca swym specyficznym smakiem. Osoby, którym przypadły do gustu takie warzywa, jak brokuły oraz szpinak, z pewnością szybko staną się miłośnikami i tego dodatku do zdrowej diety. Warzywo to nie zawiera zbyt wielu kalorii, co z pewnością docenią te osoby, które starają się utrzymać zgrabną sylwetkę, jest za to cennym źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Nie brak w nim błonnika, dzięki któremu nasz przewód pokarmowy otrzymuje cenne wsparcie w walce z zalegającymi w nim toksynami, nie brak też cennych witamin, takich jak witaminy z grupy B. Witaminy: A, C oraz E to kolejne substancje, z powodu których warto włączyć jarmuż do swej diety. A co z minerałami? I takich składników w tym warzywie nie brakuje. Regularne sięganie po jarmuż to gwarancja, iż nasz organizm otrzyma niezbędną porcję potasu, żelaza oraz magnezu. W warzywie tym nie brak również manganu oraz tak ważnego dla zdrowych kości wapnia. Jarmuż jest też rewelacyjnym źródłem kwasu alfa-linolowego (ALA) – substancji, dzięki której nasz mózg może sprawniej funkcjonować. Lepsza praca serca, silniejszy układ odpornościowy oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 – oko kolejne powody, dla których warto sięgać po jarmuż. A że przepisy na dania z tym warzywem są coraz ciekawsze, nasza dieta stanie się nie tylko zdrowsza, ale i bardziej oryginalna. Jarmuż w cieście, chipsy z jarmużu, surówki i smoothie – oto wybrane propozycje, z których z pewnością warto skorzystać.