Tutaj jesteś

Miód dla każdego – czyli najpopularniejsze rodzaje i charakterystyka

31 października 2023 Lifestyle miód dla każdego

Charakteryzowanie miodu jako jednego, jednorodnego produktu mija się z celem, ponieważ istnieje prawie tyle samo rodzajów miodów, co rodzajów kwiatów. Tak jak kwiat lipowy nie jest taki sam jak kwiat rzepaku, tak oczywiste jest, że miody produkowane z danego gatunku rośliny nie mają takich samych właściwości, konsystencji i smaku. Z tego powodu wiele osób jest zaskoczonych ogromną różnorodnością rodzajów miodu pszczelego, które można znaleźć na rynku. Przyjrzyjmy się więc najpopularniejszym rodzajom miodu pszczelego, które różnią się w zależności od „surowca” wykorzystywanego przez te pracowite owady. Niektóre z nich można znaleźć w wielu krajach na całym świecie, a inne są typowe dla danego regionu. W tym artykule skupimy się jednak na popularnych miodach w Polsce.

Miód jednokwiatowy

Pod nazwą miodu jednokwiatowego możemy zawrzeć wszystkie te rodzaje miodu, które składają się głównie z nektaru jednego gatunku. Grupa ta obejmuje miód z kwiatów rzepaku, akacji, lipy, wrzosu, gryki, spadzi itp. Jest to zatem termin ogólny. Aby miód mógł zostać sklasyfikowany go jako konkretny rodzaj, przynajmniej połowa pyłku musi pochodzić z określonej rośliny.

Miód wielokwiatowy

Jak sama nazwa wskazuje, miód wielokwiatowy to grupa przeciwna do miodu jednokwiatowego. Tego typu miody składają się z nektaru kilku różnych gatunków roślin bez ustalonych proporcji między nimi. W zależności od obszaru dominuje jeden lub drugi rodzaj miodu.

Na przykład na obszarach, gdzie obficie występują rzepak, jabłonie i wierzby, miód wielokwiatowy będzie miał wysoki składnik pyłku tych trzech roślin, ale ponieważ nie osiąga minimum ustalonego dla miodu jednokwiatowego, na przykład rzepaku, jest klasyfikowany jako wielokwiatowy.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy ma wysoką zawartość glukozy i dlatego bardzo szybko się krystalizuje. W postaci płynnej ma jasnobursztynowy kolor, a po skrystalizowaniu zmienia swoją barwę na od białej do szarej. Ma słodki i przyjemny smak, czasami nieco gorzkawy. Miód rzepakowy ma dobroczynne właściwości dla układu krążenia i serca, ponieważ zawiera kwercetynę i kemferol, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają miażdżycy. Inne składniki miodu, takie jak kwas glukuronowy i cholina wykazują szczególne właściwości lecznicze dróg żółciowych i wątroby, a mirycetyna wspomaga jej regenerację i odtruwanie. Jakby tego było mało, naturalne antybiotyki, czyli flawonoidy i fenole zawarte w miodzie pomagają w walce z patogenami dróg moczowych. Miód rzepakowy przyśpiesza także gojenie się ran, a nawet poważnych oparzeń.

Miód lipowy

Miód lipowy ma jasnożółty kolor, intensywny zapach i bardzo szybko się krystalizuje. Ten rodzaj miodu znany jest ze swoich właściwości przeciwgorączkowych, kojących i uspokajających, więc idealnie jest przyjmować go w formie rozcieńczonej w szklance mleka przed snem, gdy cierpisz na niepokój lub bezsenność. Miód lipowy znany jest również ze swoich właściwości antybakteryjnych.

Miód akacjowy

Jest to bardzo popularny miód w Polsce i w krajach Europy Wschodniej, ma raczej neutralny i delikatny smak. Pomaga regulować pracę jelit w przypadku zaparć, ale jest również znany ze swoich właściwości regenerujących. Miód akacjowy jest również odpowiedni dla osób cierpiących na cukrzycę (należy wcześniej skonsultować się z lekarzem).

Miód lawendowy

Kolor miodu lawendowego jest raczej jasny, a aromat, co oczywiste, bardzo przypomina charakterystyczny zapach samej rośliny. Ma on potężną moc bakteriobójczą i antyseptyczną i jest zalecany w przypadku przekrwienia błony śluzowej nosa. Miód lawendowy jest także nieocenionym wsparciem w przypadku biegunki.

Miód koniczynowy

Miód koniczynowy ma również delikatny żółty odcień i jest znany ze swoich właściwości regenerujących w przypadku zmęczenia i znużenia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. W przeszłości był stosowany do rozjaśniania skóry i włosów, ponieważ zawiera enzymy z niewielkimi ilościami nadtlenku wodoru.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy ma kolor od jasnego do ciemnoczerwonego. Ponieważ jest bogaty w minerały, ma właściwości moczopędne i przeciwreumatyczne. Jest zatem wskazany w przypadku infekcji dróg moczowych i w celu zapobiegania kamicy nerkowej. Podobnie, miód wrzosowy jest również zalecany dla osób cierpiących na problemy z sercem, ponieważ jest to miód, który stymuluje przepływ krwi.

Miód kasztanowy

Miód kasztanowy zawiera więcej witaminy C, minerałów i przeciwutleniaczy niż miód wytwarzany z innych rodzajów kwiatów. Jakby tego było mało, pomaga regenerować tkanki jelitowe i jest również bogaty w fosfor, wapń, potas i magnez, które wspomagają krążenie krwi. Ma ciemny kolor i głęboki smak.

Miód gryczany

Miód gryczany ma bardzo ciemny kolor i mocny, pełny smak i wyróżnia się wysoką zawartością skrobi. Jedną z jego najbardziej uderzających cech jest to, że nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię. Miód gryczany ma udowodnione właściwości przeciwutleniające, odtruwające i oczyszczające.

Miód ze spadzi iglastej, lub liściastej

Ten miód różni się od wszystkich pozostałych, ponieważ, nie powstaje z nektaru kwiatowego a spadzi drzew iglastych, lub liściastych. Zauważalna jest różnica w kolorze i smaku, ponieważ miód ze spadzi jest mniej słodki, cierpki i jest intensywnie ciemny. Jest to jeden z najzdrowszych miodów dostępnych w Polsce. Wzmacnia odporność, oraz pomaga w walce z osłabieniem, zmęczeniem i anemią. Ma także pozytywny wpływ na zdrowie serca i krążenie.

Miód manuka

Miód manuka, choć nie jest produkowany w Polsce, to warto o nic wspomnieć na sam koniec, ponieważ ma bardzo unikatowy smak, co wyróżnia go od innych miodów. Jego konsystencja jest dość spójna i ma ciemny kolor. Pomaga złagodzić bóle brzucha i przyspiesza gojenie się ran, jeśli zostanie umieszczony na dotkniętym obszarze za pomocą opatrunku. Pochodzi z Nowej Zelandii i jest uważany za jeden z klejnotów Maorysów – polinezyjskiej grupy etnicznej zamieszkującej te oceaniczne wyspy. Wśród różnych rodzajów miodu, jest on również jednym z najdroższych.

Materiał zewnętrzny

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?