aronia

Aronia cieszy się wśród Polaków wielkim powodzeniem, a przepisy na konfitury i dania z jej udziałem są coraz bardziej popularne. To dobrze, gdyż ten owoc to cenny i w pełni naturalny lek, który może nam pomóc w walce z licznymi chorobami. Jak wykorzystać niezwykłą moc aronii?

Aronia to ciekawy krzew z rodziny różowatych, który pochodzi z rejonów Ameryki Północnej. Ta roślina nie ma zbyt wielkich wymagań jeśli chodzi o glebę, dzięki czemu stała się ona popularna w wielu zakątkach świata (m. in. w Polsce). Jej uprawa nie bez powodu cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Wiadomo, że aronia to cenne źródło wielu ważnych dla naszego zdrowia witamin oraz soli mineralnych. W owocach aronii nie brak witaminy C oraz witamin z grupy B, jest ona również rewelacyjnym źródłem takich minerałów, jak miedź, jod czy kobalt. W jaki sposób owoce aronii można wykorzystać w walce o zdrowie?

Aronia, a raczej przygotowany z niej sok, to skuteczny pogromca wolnych rodników oraz stanów zapalnych. Wiadomo, że aronia świetnie sprawdza się w walce z grzybicami oraz tymi infekcjami, za rozwój których odpowiedzialne są bakterie, jest też cenną sojuszniczką dla tych osób, które szukają skutecznej pomocy w walce z wirusami. Regularne sięganie po sok z aronii to proste rozwiązanie wielu problemów związanych z pracą przewodu pokarmowego. Wrzody żołądka, zapalenie trzustki, problemy z sercem lub cukrzycą – oto sytuacje, w których korzystanie z niezwykłej mocy aronii może przynieść niezwykłe efekty. Aronia może mieć też świetny wpływ na stan naszych naczyń krwionośnych oraz na nasz wzrok, warto też sięgać po nią w chwili, gdy dokuczają nam ogólne problemy ze zmęczeniem.

W jaki sposób aronia może nas wpierać? Przepisy na soki i konfitury z jej dodatkiem znajdziemy w niemal każdej książce kucharskiej. Owoce aronii mogą się też rewelacyjnie sprawdzić jako dodatki do dań mięsnych, domowych wypieków lub owocowych galaretek. Możliwości wykorzystania aronii jest wiele, a każdy przysmak z takim dodatkiem stanie się ciekawym i wartościowym uzupełnieniem codziennego menu.