Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kuchnia i przepisy

Przepis na karmel – Proste i szybkie sposoby

Przepis na karmel – Proste i szybkie sposoby

Na pewno każdy będąc w cukierni czy kawiarni zastanawiał się, jak zrobić pyszny domowy karmel. Prawdziwy sos karmelowy to dodatek do wielu napojów, dań, ciast i deserów. Jednak przepis na karmel kojarzy się tylko ze spalonym garnkiem. Teraz to nie problem! Sprawdzone przepisy to podstawa. Dlatego przedstawiamy proste sposoby, jak zrobić karmel z cukru. 

Jak zrobić karmel z cukru?

Największą trudnością w przepisie na domowy karmel jest pilnowanie, aby ogień nie był zbyt mocny. Do wykonania poza cukrem potrzebujemy rondelek lub garnek z grubym dnem. Karmel bardzo szybko potrafi się przypalić i być gorzki, dlatego trzeba uważać. Sprawdź ten prosty przepis na karmel.

Składniki:

  • Dowolna ilość cukru
  • Opcjonalnie woda (na 1,5 szklanki cukru 8 łyżek wody)

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wsyp cukier. Ilość dostosuj do tego, ile potrzebujesz karmelu
  2. Palnik ustaw na mały ogień, aby cukier dobrze się skarmelizował

Przed rozpoczęciem podgrzewania cukru możesz dodać wody – proces karmelizacji trwa dłużej, jednak jest mniejsza szansa na niepowodzenie. Przepis na karmel jest bardzo prosty, jedynie wymaga odrobiny cierpliwości

Sprawdź też jak zrobić Deser z budyniem

domowy karmel

Banalnie prosty karmel przepis

Karmel z tego przepisu jest bardziej gęsty i śmietankowy ze względu na składniki, jednak jest równie pyszny. Domowy karmel uwielbiają dorośli i dzieci, zniknie zanim zauważysz. Już teraz sprawdź jak zrobić karmel z cukru w bardzo prosty sposób.

Składniki:

  • 120 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru białego
  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

  1. Cukier wsypujemy na patelnię. Na małym lub średnim ogniu podgrzewamy produkt, nie mieszamy, jedynie czekamy do rozpuszczenia
  2. Gdy cukier zmieni kolor na jasnobrązowy, wlewamy wodę. Należy uważać, gdyż cukier może pryskać
  3. Mieszamy produkty na patelni, a następnie dodajemy śmietankę mieszając cały czas przez około 5 minut
  4. Na sam koniec dodajemy masło i mieszamy masę
  5. Gotowy produkt przekładamy do szczelnego słoiczka
jak zrobić karmel z cukru

Solony karmel przepis

Ostatnimi czasy prawdziwym hitem internetu jest solony karmel. Coraz częściej wśród lodów, słodyczy, ciast i ciasteczek spotykamy się z tym smakiem. Oto przepis na domowy karmel w wersji słodko-słonej!

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%
  • Opcjonalnie masło orzechowe

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i rozprowadzamy, aby dno zostało pokryte cienką warstwą
  2. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszamy
  3. Czekamy do uzyskania jasnobrązowego koloru, a następnie dodajemy masło
  4. Gdy masło się rozpuści, mieszamy do połączenia produktów
  5. W kolejnym etapie wlewamy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie dodajemy sól oraz opcjonalnie masło orzechowe
  6. Domowy karmel gotowy, przełóż go do słoiczka lub wykorzystaj jako polewa do swojego słodkiego dania

Wszystkie przepisy są do siebie podobne w pewnej części, jednakże przy każdym z nich uzyskamy inny efekt. Już nigdy nie będziesz się zastanawiać jak zrobić karmel z cukru. Wypróbuj każdy z nich i sprawdź, który jest twoim ulubionym!

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.