Pyszne sałatki

Na zimę przygotować można wiele różnych przetworów. Na szczególną uwagę zasługują pyszne sałatki, które stanowią idealne dopełnienie codziennych obiadów. Warto wykorzystać w nich warzywa, które kojarzą się z letnimi smakami – na przykład cukinię, paprykę czy ogórki.

Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie

Na zimę warto przygotować sałatkę z kalafiora i ogórków, otoczonych kurkumą i musztardą. Wystarczy obrać marchewkę i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w cienkie piórka, a paprykę w paski. Kalafiory należy podzielić na drobne różyczki. Składniki powinny być ze sobą połączone i wymieszane, po czym doprowadzone do wrzenia. Do gotującej się zalewy należy wrzucić wszystkie warzywa oprócz ogórków, a następnie mieszać przez około 5 minut oraz dodać ogórki i drobno posiekany koper. Po upływie kolejnych 5 minut wystarczy napełnić gorącym przetworem słoiki, po czym starannie zakręcić nakrętki. Ważnym etapem jest pasteryzacja. Dno garnka należy wyłożyć ściereczką, a następnie poukładać słoiki oraz zalać je wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzacja powinna trwać ok. 15 minut. Na koniec wystarczy wyjąć słoiki i ułożyć do górny dnem, po czym przykryć ręcznikiem i odstawić do wystygnięcia.

Pyszne sałatki

Sałatka szwedzka z ogórków

W słoikach przez zimę przechowywać można także sałatkę szwedzką z ogórków. Do przygotowania tego przetworu potrzebne są ogórki gruntowe, marchewki, ziele angielskie, pieprz i gorczyca, a do zalewy sól gruboziarnista, woda, cukier i ocet. Ogórki powinny być umyte i osuszone, po czym razem z marchewką pokrojone w plasterki. Przygotowanym roztworem soli należy zalać ogórki, a następnie pozostawić na 2-3 godziny. Kolejny etap polega na zlaniu solanki z ogórków oraz odcedzeniu ich w durszlaku. Do każdego z suchych słoików należy rozdzielić po kilka plasterków marchewki oraz dodać przyprawy, a na koniec powkładać ogórki. Wymieszane składniki zalewy powinny być zagotowane i zalane. Słoiki należy dobrze zakręcić, a następnie poddać pasteryzacji.

Sałatka z ogórków i papryki w zalewie gyros

Sałatka przygotowana z ogórków i papryki w nietypowej zalewie typu gyros należy do najbardziej oryginalnych przetworów na zimę. W przepisie tym można wykorzystać same ogórki i marchewkę, bądź też wzbogacić go o kolorowe papryki oraz inne dodatki. Do przetworów najlepiej nadają się ogórki zerwane prosto z krzaczka, które nie wymagają moczenia. Jeżeli zostały kupione w sklepie, warto namoczyć je w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. W ten sposób zyskają jędrność i nie będą wysuszone. Ogórki należy następnie dokładnie przepłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Najlepiej odkroić od nich końcówki, a resztę pokroić w odpowiednio grube plastry. Po przełożeniu do dużej miski, ogórki należy zasypać płaskimi łyżkami niejodowanej soli kamiennej. Kolejny krok polega na dodaniu pozostałych warzyw, czyli czosnku, cebuli papryki i marchewki. Zalewę należy uzupełnić octem spirytusowym, olejem, cukrem oraz przyprawą gyros, a następnie całość dokładnie wymieszać. Po kilku godzinach warzywa można już przełożyć do słoików.

Pyszne sałatki

Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka na zimę z cukinii to doskonały dodatek zarówno do grilla, jak i obiadu. Wyróżnia się nie tylko charakterystycznym smakiem, ale również ciekawym wyglądem Unikalne połączenie żółtej i zielonej cukinii z kolorowymi paprykami daje znakomity efekt wizualny. Do wykonania tej sałatki potrzebna jest również cebula, ziele angielskie, liście laurowe i niejodowana sól kamienna. Zalewa powstaje z oleju, cukru i octu spirytusowego. Sałatka z cukinii do słoików w wielu przypadkach może się sprawdzić równie dobrze, co przetwory z ogórków. Zimą lub jesienią wystarczy otworzyć pokrywę, aby cieszyć się znakomitym dodatkiem do obiadu. Ciekawy przepis na ten słodko-kwaśny przysmak znaleźć można na stronie: https://kulinarneprzeboje.pl/salatka-z-cukinii-na-zime/. Taka sałatka z cukinii na zimę w słoiki jest też banalnie prosta w przygotowaniu, dzięki czemu każdy sobie z nią poradzi.