Sushi to jedna z najpopularniejszych potraw ostatnich lat. Choć na początku cieszyła się ona popularnością przede wszystkim w państwach azjatyckich, to w ostatnim czasie zyskała olbrzymie znaczenie także w wielu europejskich kuchniach. Co zatem warto wiedzieć o sushi i jaką potrawę wybrać dla siebie na pierwszy raz?
Jakie są rodzaje sushi?
Choć sushi to względnie popularny termin, to po dziś dzień wiele osób nie wie, czym tak naprawdę jest ta potrawa. W praktyce, sushi to nic innego jak potrawa z Japonii, która jest złożona z gotowanego ryżu z octem oraz różnych dodatków. Zazwyczaj są to owoce morza, wodorosty nori czy kawałki ryby. Jedną z najważniejszych cech sushi jest jednak to, że występuje wiele odmian tego dania. Dlatego też początkujący mogą mieć problem z zamówieniem odpowiedniego wariantu dla siebie. Najbardziej popularnym wariantem jest najprawdopodobniej nigiri. Są to kawałki ryby ułożone na niewielkim kawałku ryżu. Wiele osób docenia nigiri z tuńczyka, aczkolwiek bardziej odważni mogą eksperymentować z łososiem czy krewetkami. Dla początkujących dobrą opcją powinno być również maki sushi. Potrawa ta jest zwijana w wodorosty nori, wraz z kawałkami ryby, ryżem czy warzywami. Ciekawą alternatywą dla tego dania może być dodatkowo uramaki sushi. W jego przypadku ryż jest na zewnątrz, a nori w środku. Jeśli interesuje Cię sushi w Lublinie, to pamiętaj o tym, aby korzystać wyłącznie ze sprawdzonych restauracji. Dzięki temu z pewnością zakochasz się w sushi i docenisz jego liczne walory smakowe.
Dobre sushi – czyli jakie?
Sushi jest naprawdę wyjątkowym daniem, które trafia w gusta nawet szczególnie wymagających smakoszy. Jego właściwe przygotowanie nie jest jednak zbyt prostym zadaniem. Nieodpowiednio zrobione sushi może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, dlatego też warto kupować ten przysmak wyłącznie w renomowanych restauracjach. Odradzane jest sięganie po sushi ze sklepowej półki, gdyż takie potrawy są nie tylko mniej atrakcyjne pod kątem smakowym, ale też występuje większe ryzyko, że trafi się w nich nieświeża ryba. Dobre sushi musi być idealnie świeże i zachęcające do degustacji. Warto także pamiętać o tym, że potrawa ta powinna być wykonywana ręcznie. Formowanie rolek, krojenie, czy smażenie musi odbywać się metodami tradycyjnymi, albowiem dzięki temu sushi uwolni swój wyjątkowy smak. Danie to powinno być delikatne w smaku i rozpływać się w ustach. Równocześnie warto skosztować różnych rodzajów sushi. Dzięki temu bez problemu znajdziesz swój ulubiony wariant i dowiesz się, jakie smaki najbardziej Ci odpowiadają.
Jak prawidłowo jeść sushi?
Wiele pytań dotyczących sushi jest także związanych z prawidłowym jedzeniem tej potrawy. Wbrew pozorom właściwe jedzenie sushi nie jest tak oczywiste, jak mogłoby się to wstępnie wydawać. Główną zasadą dotyczącą tej potrawy jest unikanie jedzenia jej z wykorzystaniem sztućców. Śmiało można jednak jeść sushi gołymi rękami bądź pałeczkami. Jeśli decydujesz się na wykorzystanie pałeczek, to pamiętaj, aby układać je równolegle do brzegu stołu na specjalnej podstawce. Japończycy nie tolerują także mieszania sosu sojowego z wasabi w miseczce. Jeżeli więc nie chcesz popełnić niechcianego faux pas podczas pobytu w restauracji, to pamiętaj o tej ważnej zasadzie. Osoby chcące dbać o prawidłowe jedzenie sushi muszą pamiętać także o tym, by cały kawałek wkładać do ust na jeden raz. Zgodnie z przyjętymi zasadami niedopuszczalne jest bowiem krojenie sushi czy odgryzanie wyłącznie jego fragmentu.
Materiał zewnętrzny