zmywarki

Na zapleczu każdego lokalu gastronomicznego znajduje się wiele urządzeń – m.in. zmywarka. Gwarantuje ona komfort pracy zespołowi, idealną czystość naczyń, a także wpływa na szybkość wydawanie potraw. Jakie parametry powinna mieć dobrej jakości zmywarka gastronomiczna? Kilka porad znajdziesz poniżej.

Zmywarka gastronomiczna – element podstawowego wyposażenia


W restauracji każdy odpowiada za inne zadania, a dobry sprzęt to podstawa. Jedną z czynności, które znacznie usprawnią działanie zespołu jest zmywanie naczyń. Decydują one przede wszystkim o tym, czy danie szybko zostanie wydane, ale głównie chodzi o spełnianie norm sanitarnych. Profesjonalna zmywarka gastronomiczna jako wyposażenie restauracji to zdecydowanie inny sprzęt niż domowe urządzenie do mycia naczyń – co ją cechuje, na co zwrócić uwagę podczas jej wyboru? Podpowiadamy poniżej.


Zmywarka profesjonalna a domowe urządzenie


W myciu naczyń w wielu domach pomagają wygodne i energooszczędne zmywaki. Cykl zmywania zwykle trwa godzinę, a w przypadku większej rodziny nieco dłużej. Jednak inne wymagania mają lokale typu restauracja czy bar – tu liczy się szybkość w wydawaniu potraw. Zmywarka gastronomiczna musi zatem być wydajna, solidna i odporna na uszkodzenia. Taki sprzęt myje naczynia w kilkuminutowych cyklach, a także wyparza je dla higieny i bezpieczeństwa gości. Wybór modeli jest ogromny – poniżej podpowiadamy, jakie funkcje są niezbędne w tym urządzeniu. Sprzęt pracujący wydajnie to oszczędność czasu i pieniędzy, ale nie może mieć ani za słabych parametrów.


Funkcje zmywarek gastronomicznych


Zmywarki gastronomiczne mają zarówno zalety, jak i wady – trzeba znaleźć na nie miejsce w lokalu, poza tym jednak plusów jest więcej niż minusów. Najważniejsze, aby znaleźć odpowiedni model, który będzie odpowiadał na potrzeby danego lokalu. Zmywarka powinna zapewniać dobrą wentylację, prostą obsługę, wygodne ładowanie i idealną czystość naczyń w krótkim czasie.


Zmywarka profesjonalna z funkcją wyparzania


Zmywarka to niezwykle ważny element wyposażenia restauracji, ale najpierw przeczytaj jej specyfikację, poznaj jej możliwości i parametry, zwróć uwagę na detale typu zasilanie. Każda powinna też posiadać wspomnianą już opcję wyparzania naczyń, która jest niezwykle ważna w restauracji, gdyż pozwala usunąć różne drobnoustroje chorobotwórcze. Skompletuj wyposażenie restauracji, które może mieć wpływ także na zwiększenie zysków z jej prowadzenia. Dobre, wysokiej jakości sprzęty, są podstawą każdego lokalu.