Tutaj jesteś

Przetwory ekologiczne z warzyw i owoców – dlaczego warto je spożywać?

18 sierpnia 2023 Dieta Przetwory ekologiczne z warzyw i owoców

Owocowe i warzywne przetwory pozwalają cieszyć się ulubionymi artykułami spożywczymi przez cały rok, bez względu na pogodę i sezon. Najlepiej wybierać oczywiście produkty EKO, które charakteryzują się dużą zawartością cennych składników odżywczych.

Czym są przetwory warzywne i owocowe?

Niestety, nie sposób zajadać się ulubionymi świeżymi owocami i warzywami przez cały rok. Można jednak z nich zrobić przetwory, do których zalicza się wiele różnych produktów spożywczych. Przetwory ekologiczne tego typu można spożywać nawet zimą i przez długi czas dodawać je do przygotowanych potraw jako dodatek. Do takich przetworów zalicza się: soki, dżemy, syropy, pasty, kiszonki, oleje, octy, konfitury, powidła itp. Tego rodzaju artykuły to świetny sposób na sezonowość warzyw i owoców. Zamknięte w słoikach produkty żywności mogą być przechowywane przez bardzo długi czas bez utraty walorów zdrowotnych i smakowych.

Czym są przetwory EKO?

Przetwory ekologiczne, które określa się również jako przetwory BIO, to niezwykle zdrowe produkty, które wytwarza się z warzyw i owoców wyhodowanych w ekologicznych gospodarstwach. Co to znaczy? Artykuły spożywcze z BIO upraw nie zawierają żadnych szkodliwych substancji i nie miały nigdy kontaktu z takimi substancjami, jak na przykład pestycydy czy sztuczne nawozy. Zamiast tego wykorzystuje się wyłącznie naturalne preparaty i metody na pozbycie się np. szkodników. Po zbiorze ekologicznych artykułów, zostają one wykorzystane do produkcji przetworów EKO. Wytworzone z nich soki, dżemy, konfitury czy sosy nie zawierają w składzie żadnych konserwantów, barwników, polepszaczy smaku czy innych chemicznych substancji. Tym sposobem otrzymuje się zdrowe i bardzo smaczne produkty, które są także przyjazne przyrodzie, ponieważ gospodarstwa ekologiczne muszą stosować pewne metody, który nie mają negatywnego wpływu na środowisko.

Dlaczego warto jeść przetwory EKO z warzyw i owoców?

Przetwory BIO wykonuje się wyłącznie z ekologicznych warzyw i owoców, a także naturalnych dodatków, takich jak zioła i przyprawy. Właśnie dzięki temu takie artykuły posiadają wiele cennych zalet. W zależności od zastosowanych produktów oraz przypraw, przetwory mogą mieć pozytywny wpływ na różne rzeczy. Produkty tego typu są nie tylko smaczne, ale także zdrowe – wspierają bowiem odporność, a także i wiele innych układów w organizmie ludzkim. Jedząc pyszne przetwory przez cały rok można łatwo uzupełnić wszelkie brakujące elementy odżywcze, takie jak witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe, błonnik itp. Ponadto taka zdrowa żywność ma świetny wpływ na samopoczucie i nastrój. BIO przetwory bez cukru to z kolei świetne zamienniki dla tych osób, które chorują na cukrzycę czy insulinooporność.

Gdzie kupować przetwory EKO?

Ekologiczne produkty są coraz częściej dostępne w standardowych marketach wielkopowierzchniowych. Jednak zazwyczaj w dość niewielkiej ilości. Warto więc zdecydować się na zakupy w sklepach ekologicznych, które posiadają znakomite przetwory, np. https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-przetwory-warzywne-i-owocowe. Zakupy w takich miejscach umożliwiają znalezienie każdego potrzebnego artykułu o składzie ekologicznym.

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Parówki z kurczaka