Tutaj jesteś

Przepis na aromatyczny pasztet drobiowo-rosołowy

8 lutego 2024 Dieta Przepis na aromatyczny pasztet drobiowo-rosolowy

Pasztet drobiowy rosółowy to danie, które łączy w sobie delikatność delikatnego mięsa z bogatym smakiem rosołu. Dzięki naszej recepturze stworzysz kulinarny majstersztyk, który zaskoczy wszystkich łasuchów w domu. Połączenie starannie wyselekcjonowanych składników, cierpliwości oraz dobrego rosołu to klucz do sukcesu. Poniżej znajduje się przepis, który sprawi, że twój pasztet drobiowy rosółowy będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Składniki na pasztet drobiowy rosołowy

Aby stworzyć wyśmienity pasztet drobiowy rosółowy, potrzebne będą następujące składniki:

  • 500g piersi z kurczaka,
  • 500g wątróbki drobiowej,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 litra rosołu drobiowego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • listek laurowy.

Przygotowanie mięsa do pasztetu

Pierwszy krok przy przygotowaniu pasztetu drobiowego rosółowego, to przygotowanie mięsa. Piersi z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, a następnie przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wątróbki drobiowe należy zalać wrzątkiem i odstawić na bok, aby później wrzucić je do rosołu.

Drugi krok to przygotowanie warzyw. Marchewki i pietruszkę trzeba umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przygotowane warzywa wrzucamy do garnka z rosołem drobiowym, następnie dodajemy do nich pocięte cebule, czosnek, ziele angielskie oraz listek laurowy.

Sposób przygotowania rosołu do pasztetu

Kolejnym elementem w przygotowaniu naszego dania jest rosół. W garnku, do którego dodaliśmy wcześniej warzywa, umieszczamy mięso i przyprawy. Zalewamy to wszystko rosołem, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1,5 h. Po tym czasie wyjmujemy z rosołu większe składniki – mięso oraz warzywa.

Finalne kroki w tworzeniu pasztetu drobiowego rosołowego

W ostatnim etapie przygotowania pasztetu, wyjęte z rosołu mięso oraz warzywa miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niej przecedzony rosół, wzbogacony żelatyną. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać te składniki, dzięki czemu uzyskamy jednolitą konsystencję pasztetu.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy przez około 1 godzinę. Po tym czasie zostawiamy pasztet do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie pasztet jest gotowy do podania.

Smacznego!

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Parówki z kurczaka