Biała kiełbasa na Święta Bożego Narodzenia
W okresie
Bożego Narodzenia przygotowujemy różnorodne potrawy. Wigilia w
większości polskich domów jest postna. W pierwszy i drugi dzień
Świąt stawiamy natomiast na mięsne potrawy. Szczególnie popularna
staje się wtedy kiełbasa biała. Jak ją wykorzystać w kuchni?
Biała
kiełbasa z kiszoną kapustą
Jeżeli po
przygotowaniu wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami, zostanie
nam jeszcze trochę niewykorzystanej, kiszonej kapusty, warto
pomyśleć o zestawieniu jej z białą kiełbasą. To idealna
kompozycja, która zasmakuje każdemu fanowi mięsiwa. Kiełbasę
wystarczy ugotować, ostudzić, delikatnie rozciąć wzdłuż i do
środka dorzucić delikatnie podsmażony boczek. Na patelni należy
natomiast podsmażyć na czosnku kiszoną kapustę oraz doprawić ją
intensywnie pieprzem. Możemy też dorzucić do niej suszone grzyby.
Na usmażoną kapustę należy wyłożyć kiełbasę i całość
jeszcze chwilę gotować albo podpiec w piekarniku.
Biała
kiełbasa w piwie
Kiełbasa
biała doskonale komponuje się też z piwem. Do przyrządzenia tej
potrawy wystarczy nam kilka kiełbas, dwie cebule, miód, musztarda,
gorczyca, majeranek, ostra papryka, trochę piwa oraz oleju. Na
patelni należy podsmażyć pokrojone w piórka cebule. Następnie do
cebuli trzeba dodać gorczycę i ostrą paprykę. Potem połowę
cebuli przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy na niej
kiełbasę i zalewamy całość piwem. Musztardę mieszamy natomiast
z miodem i smarujemy powstałą mazią kiełbasę. Na wierzchu
wykładamy resztę cebuli i posypujemy całość majerankiem.
Kiełbasę należy piec mniej więcej pół godziny w temperaturze
180 stopni.
Biała
kiełbasa do zup
Kiełbasa biała będzie również stanowiła doskonały dodatek do zup. Jak wiadomo w Wigilię króluje u nas zupa rybna, grzybowa albo barszcz czerwony. W kolejne dni Świąt stawiamy jednak na inne smaki. Biała kiełbasa pasuje między innymi do zupy chrzanowej, białego barszczu, zupy gulaszowej, a także żurku. Chociaż ten ostatni kojarzy się raczej z Wielkanocą, niż Bożym Narodzeniem.
Biała
kiełbasa – nieskończenie wiele zastosowań
Biała
kiełbasa na świątecznym stole może też wystąpić w klasycznej
wersji gotowanej, pieczonej lub grillowanej. Jeżeli kupimy produkt
wysokiej jakości, z pewnością będzie smakował świetnie,
niezależnie od sposobu przyrządzenia. Kiełbasa biała posiada
wiele zalet. Można ją bardzo szybko przyrządzić, co jest
szczególnie ważne w kontekście świątecznych przygotowań. No a
do tego doskonale smakuje i z pewnością przypadnie do gustu zarówno
młodszym, jak i starszym uczestnikom biesiady.