Tutaj jesteś

Co wpływa na smak kawy?

27 czerwca 2022 Kawa smak kawy


Wielbiciele wysokiej jakości kawy doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ciężko jest znaleźć taką, która nie tylko doskonale smakuje, ale również wypełnia pomieszczenie fantastycznym aromatem. To właśnie aromat kawy uzupełniony o określone nuty smakowe odpowiedzialny jest za niezapomniane wrażenia dostarczane przez napar. Aromatów i nut smakowych kawy jest wyjątkowo dużo. I chociaż przeciętny człowiek nie jest w stanie ich odróżnić, to specjaliści uznają, że kawa posiada nawet tysiąc smaków i aromatów. Warto więc wiedzieć, od czego zależy smak kawy, tak by znaleźć ten idealny dla siebie.

Sposób mielenia ziaren ma znaczenie

Każdy miłośnik kawy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że kupno właściwych ziaren to dopiero połowa sukcesu. Ogromne znaczenie dla finalnego efektu ma również sposób ich zmielenia. Specjaliści zgodnie twierdzą, że najlepiej jest pić kawę zaparzoną ze świeżo zmielonych ziaren. Umożliwia to wydobycie z nich pełni aromatu. Dlatego lepiej unikać jest mielenia kawy na zapas.

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaki młynek najlepiej sprawdzi się przy mieleniu kawy. Otóż, do tej czynności najlepiej jest wykorzystać żarnowy młynek wykonany ze stali bądź z ceramiki, posiadający regulację mielenia. Dzięki temu każdy może uzyskać taki stopień zmielenia kawy, jaki najbardziej mu odpowiada. Kawę należy mielić na tyle krótko, aby ziarna się nie przegrzały, co może nadać im gorzkiego smaku.

Jak przechowywać kawę?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że na smak i aromat kawy ogromny wpływ ma sposób jej przechowywania. Kawa powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie straciła swojego aromatu na skutek zwietrzenia olejków eterycznych. Wiele osób przechowuje kawę w lodówce, jednak uznawane jest to za spory błąd, ponieważ w niskiej temperaturze nie tylko utraci swój smak i aromat, ale również może przesiąkać zapachami innych produktów spożywczych. Kawę najlepiej przechowywać w ciemnej szafce, z daleka od źródeł ciepła.

Co wpływa na smak kawy podczas parzenia?

Warto podkreślić, że na smak kawy wpływa również sposób jej parzenia. Aromatyczny napar można przygotować na wiele sposobów: zalewając ziarna gorącą wodą, parząc je w kawiarce, bądź też korzystając z ekspresu tłokowego, ciśnieniowego lub przelewowego. Aby kawa zachwycała głębią smaku i aromatu, warto zwrócić uwagę na kilka wyjątkowo ważnych kwestii.

Nie każdy wie o tym, że na smak kawy wpływa twardość wody. Wysoko zmineralizowana woda jest nieodpowiednia, bowiem może sprawić, że napar finalnie nabierze lekko gorzkiego smaku. Aby móc cieszyć się perfekcyjnym smakiem kawy, można zdecydować się na przefiltrowanie wody, korzystając z dzbanka z filtrem. Na to rozwiązanie bardzo często decydują się najlepsze kawiarnie, aby wydobyć z napoju pełnię aromatu.

Wiele osób popełnia błąd zalewając ziarna kawy wrzącą wodą. Tymczasem do parzenia kawy najlepsza jest ta, której temperatura nie przekracza 95 stopni Celsjusza. Warto powiedzieć, że nie bez znaczenia jest również ilość wody, jaką zalewa się kawę. Zbyt duża ilość sprawi, że napój może stać się wodnisty i słaby, dodanie z kolei zbyt małej ilości wody spowoduje, że kawa będzie gorzka i zbyt mocna. Specjaliści zalecają stosowanie na 100 ml wody 6 g kawy, niemniej jednak jest to kwestia mocno indywidualna, zależy od osobistych preferencji.

Czy ekspres do kawy ma wpływ na jej smak?

Wielbiciele aromatycznej kawy powinni zdawać sobie sprawę z tego, że automatyczne ekspresy do kawy nie bez powodu cieszą się tak ogromną popularnością. Są to urządzenia, które dają użytkownikowi możliwość ustawienia najdrobniejszych parametrów, które dotyczą parzenia napoju. Dobranie ich w odpowiedni sposób sprawi, że kawa będzie zachwycać zarówno smakiem, jak i aromatem. Większość dostępnych na rynku ekspresów do kawy umożliwia regulację między innymi ciśnienia, mocy, temperatury wody, a także stopnia zmielenia kawy.

Warto także zwrócić uwagę na odpowiednią pielęgnację ekspresu. Czystość urządzenia to czynnik, który ma niebagatelny wpływ, jeśli chodzi o jakość napojów. Nie ma co ukrywać, że wysokiej jakości ekspresy do kawy to urządzenia dość kosztowne, na których zakup nie każdy może sobie pozwolić. Warto więc rozważyć możliwość wypożyczenia ekspresu do kawy, co umożliwia cieszenie się niesamowitym smakiem napojów w każdym miejscu, także w pracy. Wypożyczenie ekspresu to gwarancja najwyższej jakości kawy, zachwycającej aromatem, bez konieczności wydawania dużej ilości pieniędzy na zakup profesjonalnego urządzenia.

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?