Czy gorąca herbata z cytryna jest szkodliwa?

Niektórzy nie potrafią wypić zwykłej czarnej herbaty, jeżeli nie dodadzą do niej czegoś jeszcze – albo cukru, albo cytryny. Z pewnych przyzwyczajeń po prostu trudno zrezygnować. Zwłaszcza, jeżeli uznaje się je za mało szkodliwe. A czy ktokolwiek normalny powiedziałby, że herbata z cytryną jest szkodliwa? Niby nie, ale jednak ostatnio coraz częściej słyszy się doniesienia, że mieszanka tych dwóch substancji może być nawet… trująca! Jak zatem zmieniają się właściwości gorącej herbaty po dodaniu do niej soku z cytryny? Czy rzeczywiście stają się aż tak negatywne?

Czy gorąca herbata z cytryna jest szkodliwa?

Czy gorąca herbata z cytryna jest szkodliwa?Herbata musi być uprawiana w odpowiednich warunkach. Najczęściej sadzi się ją na glebach wykazujących się dużą zawartością glinu. Koniec końców nawet po oczyszczeniu roślin pewna ilość aluminium wciąż się w nich utrzymuje, dlatego po spożyciu naparu przedostaje się do organizmu. Gdyby jednak taka dawka tego pierwiastka mogła komukolwiek zaszkodzić, już dawno temu naukowcy odkryliby, że herbata jest szkodliwa dla zdrowia. A jednak tak nie jest. Ponieważ aluminium, mimo iż znajduje się w liściach herbaty, nie trafia z nich bezpośrednio do naparu. Oczywiście pewne minimalne ilości mogą się do niego przedostać, ale są to takie drobnostki, którymi nikt nie musi się przejmować. Człowiek sam jest bowiem w stanie się ich pozbyć. Jeżeli jakakolwiek ilość aluminium trafi z herbaty do jego organizmu, zostanie ona usunięta wraz z moczem. Problem pojawia się dopiero w momencie, gdy do tej herbaty zostanie dodana także i cytryna. Jako że zmienia ona środowisko na kwaśne, które jest z kolei idealnym miejscem dla rozkładu aluminium, szkodliwe związku podczas jej spożycia mogą niestety przedostać się do organizmu i mu zaszkodzić.

Całe szczęście ten, kto po prostu lubi smak herbaty z cytryną, nie musi z niej całkowicie rezygnować

Wystarczy, że nauczy się ją przygotowywać w taki sposób, aby przestała mieć ona szkodliwy wpływ na zdrowie. Znaczenie ma technika zaparzania. Trujące związki powstają bowiem dopiero w momencie, gdy sok z cytryny zetknie się z listkami herbaty. Jeżeli w szklance czy filiżance nie będzie fusów, nie będzie takiej możliwości, aby jakakolwiek ilość aluminium przeniknęła z liści do naparu. Oczywiście nie jest to równoznaczne z koniecznością picia herbatek ekspresowych. Jeżeli ktoś woli pić normalną herbatę liściastą, która zresztą jest zdrowsza i smaczniejsza, może ją zaparzyć w normalny sposób, a następnie jedynie dokładnie przecedzić. Innym sposobem na uniknięcie szkodliwych związków jest zaparzanie herbaty w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Powinna mieć ona temperaturę wynoszącą maksymalnie 45 stopni C. Dzięki temu nie dojdzie do przeniknięcia aluminium z liści wprost do naparu.

Ogromny szum wywołany przez kiepskie źródła informacji spowodował, że niektórzy ludzie totalnie zrezygnowali z picia herbaty z cytryną. Podczas gdy jest to jednak jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Warto go spożywać codziennie, a nie wyłącznie podczas choroby. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.