Zalety ciśnieniowego ekspresu do kawy

Wiele osób, kompletując wyposażenie kuchni, stawia dzisiaj na ciśnieniowy ekspres do kawy. To urządzenie, pojawiające się w coraz większej liczbie domów. No i trudno się dziwić. Nic nie budzi bowiem lepiej niż gorąca i aromatyczna kawa. Jakie są zalety ciśnieniowego ekspresu? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym artykule.

Przede wszystkim szybko

Najważniejszą zaletą, jaką posiada ciśnieniowy ekspres do kawy, jest szybkość. Pyszną kawę można uzyskać w nie więcej, niż kilkanaście sekund. Wystarczy włączyć ekspres, ustawić kubek na tacy, wybrać ulubioną wersję kawy i wcisnąć odpowiedni przycisk. Nie trzeba być baristą i mieć specjalnej wiedzy na ten temat. Ekspres ciśnieniowy zrobi wszystko za Ciebie. Poradzi sobie zresztą nawet z nieco bardziej wymyślnymi wersjami tego czarnego napoju niż americano albo espresso. Bez problemu przyrządzisz również latte, flat white albo klasyczne cappuccino. Niektóre modele ekspresów posiadają nawet specjalne przyciski, nazwane rodzajami kawy. Nie musisz więc nawet zastanawiać się nad odpowiednimi proporcjami mleka i kawy albo mocą tego trunku. Ta cecha daje ekspresom ciśnieniowym zdecydowaną przewagę nad ekspresami przelewowymi.

Łatwe czyszczenie

Chociaż ciśnieniowy ekspres do kawy jest bardzo złożonym i skomplikowanym urządzeniem, czyści się go łatwiej niż jakikolwiek inny model. Proces ten jest z reguły w pełni zautomatyzowany. Musisz po prostu posłuchać kolejnych komend, wyświetlanych na ekranie ekspresu. Najczęściej nasza rola w czyszczeniu ekspresu kończy się na opróżnieniu pojemnika od fusów, wylania wody z tacki i ewentualnie przepłukaniu tych naczyń. Ewentualnie, raz na jakiś czas warto opróżnić pojemnik z wodą albo przeczyścić dozownik do kawy specjalną szczoteczką. Samo okresowe odkamienianie urządzenia to natomiast kwestia wrzucenia do ekspresu specjalnej tabletki albo użycie specjalnego roztworu. Urządzenie samo jednak przefiltruje te substancje przez swoje przewody i poinformuje Cię o zakończeniu czyszczenia.

Odpowiednia proporcja jakości do ceny

Wiele osób twierdzi, że wadą ekspresów ciśnieniowych do kawy jest ich cena. Należy jednak zauważyć, że nieco wyższa kwota idzie w parze z bardzo wysoką jakością. Kawa z takiego ekspresu jest pyszna i aromatyczna. Można ją porównać tylko do tej, kupowanej w profesjonalnej kawiarni. No a przecież w kawiarni lub restauracji za kawę zapłacimy dużo więcej. Warto więc posiadać własny, niezawodny, ciśnieniowy ekspres do kawy. Należy do niego wykorzystać też dobrą kawę, a zatem ziarnistą, pochodzącą z zaufanej spalarni.