Chcesz pogłębić swoją wiedzę na temat herbaty bąbelkowej? Poznać kilka ciekawostek na jej temat? Zapraszamy zatem do lektury poniższego artykułu.
Herbata bąbelkowa zdobywa z miesiąca na miesiąc coraz większą popularność, dlatego też tym bardziej warto dowiedzieć się o niej nieco więcej. Mowa tutaj oczywiście o rewelacyjnej bubble tea, którą bez żadnego większego problemu można przyrządzić w domu.
Czym charakteryzuje się herbata bąbelkowa?
Oryginalna herbata bąbelkowa, to nic innego jak specjalny napój na bazie herbaty z karmelizowanymi kulkami z tapioki. W zależności od indywidualnych preferencji smakowych można sięgnąć również po wiele różnorodnych dodatków. W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszy się bubble tea podawana na zimno, która serwowana jest w dość wysokich kubkach i szerokiej słomce. W wielu profesjonalnych lokalach gastronomicznych można spotkać herbatę bąbelkową w której wspomniane powyżej kulki z tapioki zastąpiono specjalnymi kulkami na bazie kwasu alginowego.
Historia bubble tea
Herbata bąbelkowa po raz pierwszy pojawiła się w Tajwanie w latach 80-tych i do dnia dzisiejszego cieszy się olbrzymim zainteresowaniem. Warto wspomnieć o tym, że bubble tea może bazować nie tylko na herbacie czarnej i zielonej, ale również na herbacie białej i jaśminowej. W sezonie letnim największym zainteresowaniem cieszą się orzeźwiające herbaty bąbelkowe o owocowym albo jogurtowym smaku. Nowością na rynku są mleczne herbaty, które wbrew pozorom są dobrym wyborem nie tylko dla najmłodszych. Jeżeli chodzi o dodatki, to najczęściej dodaje się żelki, galaretki albo syropy o różnorodnych smakach. Nie można zapominać również o świeżych owocach.
Perły tapioki od a do z
Aby uzyskać perły tapioki należy wilgotną skrobię z manioku przepuścić przez sito. Po dokładnym wyschnięciu perły tapioki zwija się w charakterystyczne kulki. W zależności od dodanych składników można uzyskać różny kolor pereł. Największym zainteresowaniem cieszą się klasyczne białe perły tapioki, które w swoim składzie zawierają jedynie korzeń manioku. Jeżeli chodzi o brązowe perły, to zawierają one dodatkowo brązowy cukier i barwniki spożywcze na które należy w szczególności uważać.
Herbata bąbelkowa z mlekiem czy bez?
Bardzo ważną częścią herbaty bąbelkowej jest oczywiście mleko. Do wyboru jest nie tylko mleko mleczne i bezmleczne, ale również mleko kokosowe, sojowe i migdałowe. Nowością na rynku są specjalne śmietanki bez laktozy. Najlepiej smakować będzie herbata bąbelkowa oparta na świeżych produktach mlecznych, dlatego też należy omijać szerokim łukiem mleka skondensowane w puszkach.