Tutaj jesteś

Herbata bąbelkowa – kompendium wiedzy

15 czerwca 2021 Herbata Herbata bąbelkowa

Chcesz pogłębić swoją wiedzę na temat herbaty bąbelkowej? Poznać kilka ciekawostek na jej temat? Zapraszamy zatem do lektury poniższego artykułu.

Herbata bąbelkowa zdobywa z miesiąca na miesiąc coraz większą popularność, dlatego też tym bardziej warto dowiedzieć się o niej nieco więcej. Mowa tutaj oczywiście o rewelacyjnej bubble tea, którą bez żadnego większego problemu można przyrządzić w domu.

Czym charakteryzuje się herbata bąbelkowa?

Oryginalna herbata bąbelkowa, to nic innego jak specjalny napój na bazie herbaty z karmelizowanymi kulkami z tapioki. W zależności od indywidualnych preferencji smakowych można sięgnąć również po wiele różnorodnych dodatków. W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszy się bubble tea podawana na zimno, która serwowana jest w dość wysokich kubkach i szerokiej słomce. W wielu profesjonalnych lokalach gastronomicznych można spotkać herbatę bąbelkową w której wspomniane powyżej kulki z tapioki zastąpiono specjalnymi kulkami na bazie kwasu alginowego.

Historia bubble tea

Herbata bąbelkowa po raz pierwszy pojawiła się w Tajwanie w latach 80-tych i do dnia dzisiejszego cieszy się olbrzymim zainteresowaniem. Warto wspomnieć o tym, że bubble tea może bazować nie tylko na herbacie czarnej i zielonej, ale również na herbacie białej i jaśminowej. W sezonie letnim największym zainteresowaniem cieszą się orzeźwiające herbaty bąbelkowe o owocowym albo jogurtowym smaku. Nowością na rynku są mleczne herbaty, które wbrew pozorom są dobrym wyborem nie tylko dla najmłodszych. Jeżeli chodzi o dodatki, to najczęściej dodaje się żelki, galaretki albo syropy o różnorodnych smakach. Nie można zapominać również o świeżych owocach.

Perły tapioki od a do z

Aby uzyskać perły tapioki należy wilgotną skrobię z manioku przepuścić przez sito. Po dokładnym wyschnięciu perły tapioki zwija się w charakterystyczne kulki. W zależności od dodanych składników można uzyskać różny kolor pereł. Największym zainteresowaniem cieszą się klasyczne białe perły tapioki, które w swoim składzie zawierają jedynie korzeń manioku. Jeżeli chodzi o brązowe perły, to zawierają one dodatkowo brązowy cukier i barwniki spożywcze na które należy w szczególności uważać.

Herbata bąbelkowa z mlekiem czy bez?

Bardzo ważną częścią herbaty bąbelkowej jest oczywiście mleko. Do wyboru jest nie tylko mleko mleczne i bezmleczne, ale również mleko kokosowe, sojowe i migdałowe. Nowością na rynku są specjalne śmietanki bez laktozy. Najlepiej smakować będzie herbata bąbelkowa oparta na świeżych produktach mlecznych, dlatego też należy omijać szerokim łukiem mleka skondensowane w puszkach.

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?