Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Kawa

Prosty sposób na idealną kawę

Prosty sposób na idealną kawę

Kto z nas nie lubi kawy? Większość dorosłych pije kawę – rano, w pracy, a nawet popołudniu. Studenci piją kawę na co dzień, a w trakcie sesji – nawet i podczas nocnego zakuwania. Ale nie każdy wie, jak zaparzyć idealną kawę.

Kawiarka 

Kawiarka to czajniczek, służący do parzenia kawy. Składa się z podstawy, sitka ekstrakcyjnego, filtra, gumowej uszczelki oraz komory z przykrywką i rączką. Może być wykonana ze stali nierdzewnej lub ze stopu aluminium. Rozmiar czajniczka wyrażany jest w filiżankach kawy, które można przygotować przy jednym zaparzeniu. Jak używać kawiarki? Do dolnego zbiorniczka wlewa się wodę, a do sitka ekstrakcyjnego wsypuje się zmieloną kawę. Czajniczek stawia się na palniku kuchenki i czeka, aż woda z dolnego zbiornika przepłynie przez sitko i trafi do głównej komory, skąd można już przelać kawę do kubka lub filiżanki. Przy używaniu kawiarki ważne jest, żeby kawa nie była zbyt mocno mielona, a palnik nie był za mocny. Jeśli jednak tak będzie, nastąpi gwałtowny wzrost ciśnienia i otworzy się zawór bezpieczeństwa, umieszczony w podstawie. W takiej sytuacji kawiarka może eksplodować. Co więcej, nie wszystkie zaparzarki do kawy są wyposażone w zawór bezpieczeństwa – dotyczy to zwłaszcza tańszych modeli. Warto o tym pamiętać, decydując się na zakup kawiarki. 

Młynek do kawy 

Skoro już mowa o kawiarce, istotny jest również wybór młynka do kawy. Obecnie każdy sklep z akcesoriami kuchennymi posiada szeroki wybór – wśród nich znajdą się młynki do kawy ceramiczne, stalowe, żarnowe i elektryczne. Na co zwrócić uwagę, wybierając taki młynek? Po pierwsze – na rodzaj noża. Młynki ręczne będą mielić kawę inaczej niż młynki elektryczne. Drugą ważną rzeczą jest rozmiar, moc i pojemność takiego przyrządu. Tutaj należy wziąć pod uwagę swoje potrzeby – czy wystarczy młynek, który zmieli kawę dla jednej osoby, czy dla 20 osób. Dobrze, aby młynek był wyposażony w opcję regulacji stopnia mielenia kawy. 

Trzecią kwestią jest bezpieczeństwo. Młynek automatyczny musi mieć zabezpieczenie przed włączeniem z odsłoniętymi ostrzami lub niepoprawnie zamontowanym pojemnikiem. Dodatkowe bezpieczeństwo zagwarantują nóżki antypoślizgowe. 

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna to najprostszy sposób przyrządzenia kawy – wystarczy wsypać proszek do kubka lub filiżanki i zalać gorącą wodą. Taka kawa powstaje z takich samych ziaren kawowca, co kawa, którą wsypujemy do ekspresu lub młynka. Ziarna te zostają poddane procesowi palenia i mielenia. Następnie przechodzą obróbkę termiczną, która polega na parzeniu kawy pod ciśnieniem, w temperaturze od 60 do 180 stopni. Po zaparzeniu kawę suszy się i zagęszcza tak, aby powstał sam ekstrakt. Uważa się, że kawa rozpuszczalna jest niezdrowa. Jednak warto wiedzieć, że zawiera więcej polifenoli od kawy tradycyjnej, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie. Oznacza to, że może opóźnić oznaki starzenia się i zapobiegać takim chorobom, jak nowotwory i choroby układu krążenia. Inne korzyści zdrowotne, jakie niesie ze sobą kawa, to:

  • zwiększenie koncentracji,
  • poprawa nastroju,
  • przyspieszony metabolizm i perystaltyka jelit,
  • poprawa funkcji poznawczych mózgu,
  • więcej energii. 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.