Tutaj jesteś

Jak wzmocnić organizm? Wybierając miód z imbirem!

19 stycznia 2022 Dieta Jak wzmocnić organizm

Stosowany w walce ze stanami zapalnymi dróg oddechowych, przy infekcjach gardła, a także wtedy, gdy organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia. Miód z imbirem, czosnkiem i cebulą, gdyż o nim mowa, słynie ze swoich nieocenionych właściwości leczniczych, ponieważ stanowi naturalne i bezpieczne lekarstwo na wiele powszechnie występujących dolegliwości. Powinien zatem gościć w domowych apteczkach, nie tylko w czasie zwiększonego ryzyka zachorowalności na różne choroby, ale przez cały rok!

Cenne właściwości miodu z imbirem

O dobroczynnych zaletach miodu z imbirem można byłoby rozpisywać się godzinami. Przede wszystkim wskazać należy jego właściwości rozgrzewające oraz podnoszące odporność. Obecność imbiru sprawia, że miód działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz zwalcza rozmaite infekcje i przeziębienia. Jest nieoceniony podczas uporczywego kaszlu oraz kataru. Czy to koniec wskazań do jego stosowania? Oczywiście, że nie! Lista jest bowiem znacznie dłuższa. Miód z imbirem polecany jest w stanach przemęczenia (psychicznego i fizycznego), pobudza układ immunologiczny do pracy, a także zwalcza dolegliwości bólowe głowy oraz menstruacyjne. Jego regularne spożywanie przynosi wiele nieocenionych dla zdrowia korzyści, przy czym należy pamiętać, aby o jego obecność zadbać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy o infekcje i choroby nietrudno.

Najnowsze badania pokazują, że miód z imbirem obniża poziom złego cholesterolu. Wykazuje się działaniami przeciwreumatycznymi. Wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Nie tylko bowiem reguluje pracę jelit i łagodzi bóle żołądka, ale również poprawia apetyt czy usprawnia działanie woreczka żółciowego. Zwalcza objawy alergii, a także normuje poziom ciśnienia tętniczego. Dodatkowym atutem jest fakt, że odświeża oddech…

Jak używać miód z imbirem?

Klasycznie, najczęściej dodawany jest do herbaty, zarówno w stanach infekcji, jak również jako element profilaktyki zdrowotnej. Co niektórzy dodają go do kawy z mlekiem, uzyskując w ten sposób wyrazisty i charakterystyczny napar – o niecodziennym smaku i aromacie. Należy jednak zauważyć, że miód z imbirem to również częsty dodatek do smarowania pieczywa – jasnego i ciemnego. Pasuje także do wypieków, a także jako dodatek do sałatek greckich czy marynat mięsnych, np. glazurowania skrzydełek, polędwiczek itp. Jego intensywny smak stanowi bazę do tworzenia wielu interesujących propozycji kulinarnych.

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?