Tutaj jesteś

Jak zrobić krucho-drożdżowe rogaliki – prosty przepis

8 lutego 2024 Dieta Jak zrobić krucho-drożdżowe rogaliki - prosty przepis

Czasami łatwo nam oddać się nostalgii za smakiem domu, za aromatem świeżo upieczonego pieczywa. Jeżeli te wspomnienia dotyczą dla ciebie również krucho-drożdżowych rogalików, mam dla ciebie dobrą wiadomość. Z pomocą przychodzi ten artykuł, w którym krok po kroku przeprowadzę cię przez proces ich przygotowywania. Co ważne, nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby sprostać temu przepisowi. Konieczne jest jedynie odrobina pasji i gotowość na kulinarną przygodę.

Składniki potrzebne do upieczenia rogalików

Przygotowanie rogalików krucho-drożdżowych zaczynamy od zebrania wszystkich niezbędnych składników. Większość z nich z pewnością znajdziesz już w swojej kuchni. Wciel się w rolę cukiernika i przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 100 g cukru,
  • szczyptę soli,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 g masła,
  • 1 żółtko do posmarowania rogalików przed pieczeniem.

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Jeżeli wszystkie składniki są już na swoim miejscu, przystępujemy do przygotowania ciasta drożdżowego. Co ważne, drożdże powinny zawsze być świeże, co gwarantuje, że ciasto pięknie urośnie. Pamiętajmy również, że drożdże nie lubią gwałtownych różnic temperatur, dlatego wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na początku rozkruszamy drożdże do niewielkiej miski, dodajemy do nich łyżkę cukru i 3 łyżki ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły”.

W międzyczasie w dużej misce mieszamy mąkę z resztą cukru i solą. Do środka miski robimy wgłębienie, do którego zalewamy drożdże, jajka i pozostałe mleko. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, zostawiamy je pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia.

Kształtowanie rogalików i proces pieczenia

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, a następnie dzielimy na trójkąty. Każdy z nich zawijamy od podstawy ku wierzchołkowi, formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowujemy rozbełtanym żółtkiem i odstawiamy na kolejne 15 minut, aby ponownie urosły.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190°C. Gotowe rogaliki pieczemy przez około 15-20 minut, do momentu, aż przyjmą złocisty kolor.

Sposoby na aromatyczne nadzienie do rogalików

A co powiesz na rogaliki z nadzieniem? Wersja klasyczna rogalików krucho-drożdżowych jest sama w sobie przepyszna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy dodali ulubione nadzienie. Może to być dżem, marmolada, nutella, masło orzechowe, budyń lub nawet krem czekoladowy. Jeżeli zdecydujemy się na taką wersję, wypełniamy nimi rogaliki just przed zwinięciem w kształt rogalika.

Teraz, gdy znasz już ten sprawdzony przepis na rogaliki krucho-drożdżowe, do dzieła! To pyszne domowe pieczywo na pewno oczaruje wszystkich domowników.

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Parówki z kurczaka