Kremowa zupa marchewkowa

Być może przygotowanie kremowej zupy z marchewki nie ogarniemy w kilka chwil, co jednak nie znaczy, że wykonanie takiej naprawdę zdrowej zupy jest sprawą trudną. Po prostu trochę więcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie składników (mycie warzyw, obieranie). Na porcje zupy dla 4 osób potrzebne nam będą:

– 7 dużych marchewek
– 4 duże ziemniaki
– jedna duża cebula lub dwie małe
– jedna pomarańcza lub limonka
– puszka mleka kokosowego 400 ml
– wywar z warzyw ok 1 litra (w wydaniu tradycyjnym -rosole)
– łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– przyprawy: cukier, kryształ 1 łyżeczka
curry, sól, pieprz i słodka czerwona papryka

Jeśli już mamy wszystkie produkty pod ręką, możemy zabrać się za gotowanie zupy. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Z pewnością nie sprawi nam kłopotu.

Na początek obieramy i kroimy w kostkę cebulę, którą odstawiamy na chwilę, gdyż dobrze jest najpierw przygotować sobie wszystkie składniki przed wrzuceniem ich do garnka. Następnie myjemy marchewkę (najlepiej pod wodą bieżącą), obieramy i kroimy w plasterki średniej grubości. Przekładamy na talerz lub do miski i zabieramy się za przygotowanie ziemniaków. Obieramy je, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do naczynia, w którym będą czekały na swoją kolej. Kolejna sprawa to dokładne umycie pomarańczy lub limonki i wyciśnięcie z niej soku. Jeśli chodzi o wywar, który potrzebny nam będzie do zalania naszych składników, to prostą sprawą jest przygotowanie go z błyskawicznego bulionu suchego, który robimy zgodnie z podaną przez producenta instrukcją. Teraz stawiamy garnek na palnik i zaczynamy gotowanie. Najpierw podgrzewamy olej, na którym smażymy pokrojoną cebulę. Po kilku minutach ciągłego mieszania do cebulki dajemy marchewkę. Dokładnie wszystko mieszamy i pod przykryciem dusimy ok. 3 minut. Następnie do garnka wkładamy ziemniaki, mieszamy i wszystko zalewamy wywarem tak, aby zawartość garnka w całości była zalana. Teraz już sięgamy po przyprawy i sok z pomarańczy. Wszystko dodajemy w chwili, gdy zupa zacznie się gotować. Gdy ziemniaki i marchewki będą miękkie, odstawiamy garnek z palnika i wszystko blendujemy. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewamy wywaru. Następnie garnek stawiamy z powrotem na palnik i ostatnią czynnością, którą musimy wykonać jest dolanie mleka kokosowego. Dokładnie mieszamy i gotujemy dwie minuty. Teraz już nasza zupa jest gotowa, jednak nie zapominajmy o tym, że zupy najlepiej smakują, jeśli podajemy je po upływie kilku godzin od przygotowania, a najlepiej na drugi dzień. Oczywiście można zjeść świeżo przygotowaną, ale pełnię smaku zapewnimy sobie, gdy zupę odstawimy na kilka godzin.