Warzywa to niezwykle różnorodna grupa produktów, która dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz utrzymania go w doskonałym zdrowiu i kondycji. Dzięki nim nie tylko na wiele godzin zaspokoimy głód, ale także nawodnimy organizm oraz usprawnimy wiele zachodzących w nim procesów.
Warzywa mogą niejednokrotnie zaskoczyć wiele osób. Każde z nich ma bowiem inny kolor, smak i strukturę. A to sprawia, że nawet sięgając kilka razy po ten sam produkt, możemy osiągnąć zupełnie inny efekt. Takie eksperymenty pozwolą nam jeszcze lepiej poznać każde z warzyw oraz zadbać o to, aby właśnie ich nie zabrakło w codziennej diecie naszej rodziny.
Jakie witaminy i minerały kryją się w popularnych warzywach?
Warzywa to skarbnica witamin i minerałów, których potrzebuje każdy z nas. To właśnie dlatego powinny być one elementem każdego posiłku. Warzywa jedzone na surowo lub poddane krótkiej obróbce termicznej to także doskonała lekkostrawna przekąska, po którą możemy sięgnąć między posiłkami. A zatem, co dokładniej znajdziemy w najpopularniejszych warzywach?
- Witaminę C, której źródłem są między innymi: natka pietruszki, papryka, brukselka, kalarepa, brokuły, kalafior czy szpinak.
- Witamin z grupy B nie brakuje w roślinach strączkowych, marchewce, pomidorach, cebuli i ziemniakach.
- Witaminę K mają przede wszystkim zielone warzywa, na przykład: brokuły, szpinak, jarmuż, sałata, brukselka.
- Witamina E jest w natce i korzeniu pietruszki, papryce, kapuście włoskiej, szparagach oraz czosnku.
- Błonnik znajdziemy w fasoli, bobie, grochu, groszku zielonym, selerze, botwinie, chrzanie i w suszonych pomidorach.
- W kwas foliowy bogate są soja, groszek, brokuły, brukselka, bób, szparagi i szpinak.
Proste dania z warzywami
Wielu osobom wydaje się, że dania z warzywami są trudne do przygotowania i że nie zasmakują małym i dużym niejadkom. Jest to jednak mit, który należy obalić. Potrawy z warzyw mogą być kolorowe, smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Aby tak się stało, trzeba dopasować do siebie poszczególne składniki i przyprawy, a następnie przejść do etapu przyrządzania. W tym miejscu czas odpowiedzieć na pytanie, co takiego zaskakującego można przygotować z wykorzystaniem tanich i łatwo dostępnych warzyw. Oto kilka propozycji:
- sałatki ze świeżych lub pieczonych warzyw,
- zupy-kremy,
- pieczone lub grillowane warzywa z ulubionymi sosami,
- koktajle warzywne lub warzywno-owocowe,
- warzywa w cieście,
- zapiekanki,
- spring rollsy.
Takie dania serwowane naszym domownikom pomogą im otworzyć się na nowe smaki i produkty, których do tej pory unikali. A jednocześnie pozwolą zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę, która korzystnie wpłynie na zdrowie i samopoczucie najważniejszych dla nas osób.