Deser bez cukru? Wydaje się niemożliwe. A jednak! Nie musisz się ograniczać. Wystarczy, że wykorzystasz nasze przepisy. Słodycze bez cukru też mogą być pyszne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Miłośnicy słodyczy na pewno znajdą tutaj coś dla siebie.
Ciasto banoffee – pyszny deser bez cukru
Banoffee to bardzo słodkie ciasto pochodzące z Anglii. Wydaje się, że taki przepis jest niemożliwy do wykonania bez użycia cukru. Z naszym przepisem ciasto na pewno wyjdzie przepyszne. Jego wykonanie nie wymaga spektakularnych umiejętności kulinarnych ani dużej ilości czasu. Zobacz, jakie proste są przepisy na słodycze bez cukru.
Składniki:
Ciasto:
- 180 g płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 50 g migdałów
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu lub ksylitolu
Masa:
- 300 g daktyli
- 3 łyżki masła z dowolnego rodzaju orzechów
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 banany (im dojrzalsze tym lepsze)
Krem:
- 250 g serka śmietankowego
- 100 g ricotty
- stewia
- 1 łyżka żelatyny lub agaru
- 3 łyżki ciepłej wody
- orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Daktyle namocz w wodzie przez co najmniej godzinę
- W tym samym czasie zmiksuj migdały, i płatki owsiane na mąkę
- Do suchych składników dodaj olej kokosowy, miód i wymieszaj
- Jeżeli ciasto jest za kruche, dodaj 2 łyżki wody i wymieszaj
- Gotowym ciastem wyłóż tortownicę o średnicy 25 cm
- Gdy daktyle będą gotowe, wyjmij je z wody i zmiksuj z wodą na gładką masę
- Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki poza bananami i zmiksuj
- Przygotowanym nadzieniem posmaruj równomiernie ciasto wyłożone w tortownicy i włóż do lodówki
- W osobnej misce serek śmietankowy wymieszaj wraz z ricottą i dodaj stewię według własnych upodobań
- Przygotuj żelatynę, a następnie stopniowo dodaj ją do kremu
- Wyciągnij ciasto z lodówki i ułóż na nim banany
- Następnie na ciasto rozłóż równomiernie krem
- Odstaw ciasto na przynajmniej 4 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto bez dodatku cukru jest gotowe!
Sprawdź też: Co można zrobić z banana?
Mrożone ciasto owocowe – pyszny deser bez cukru
Ciasto bez cukru z owocami to słodka alternatywa dla osób, które ograniczają cukier. Dodatkowo ciasto to możesz zjeść nawet na śniadanie. Składniki użyte w przepisie tworzą zbilansowany posiłek, który z pewnością doda energii na cały dzień. Sprawdź i sam się przekonaj!
Składniki:
Warstwa owocowa:
- 2 szklanki ulubionych mrożonych owoców
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżka oleju kokosowego
Warstwa wierzchnia:
- 1 szklanka nerkowców
- pół szklanki migdałów
- 1 banan
- pół szklanki daktyli
- 5 łyżek utwardzonego mleka kokosowego
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- pół szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Nerkowce, migdały i daktyle namocz w wodzie przez całą noc
- Mrożone owoce, banany i olej kokosowy miksuj w blenderze do uzyskania jednolitej masy, a następnie przełóż do formy na ciasto
- Masę w formie przełóż do zamrażalnika na pół godziny
- W międzyczasie w blenderze zmiksuj składniki na wierzchnią warstwę na jednolitą masę
- Wyjmij formę z zamrażalnika, a następnie wyłóż w niej powstałe ciasto
- Ciasto umieść w zamrażarce na całą noc
- Ciasto bez cukru z owocami jest gotowe ! Przechowuj je w zamrażarce do ostatniego kawałka
Sprawdź też: Pomysły na fit desery z kaszy jaglanej.
Brownie z musem czekoladowym – obłędne ciasto bez cukru
Przepisy na słodycze bez cukru często przedstawiają ciasta, które nie są smaczne. Jednakże przepis na brownie na pewno stanie się twoim ulubieńcem. Dodatkowo brownie pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego warto przygotować je na przyjęcia i imprezy.
Składniki:
Brownie:
- 160 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 80%)
- 50 ml oleju
- 2 jajka
- 60 g erytrytolu
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Mus czekoladowy:
- 7 g żelatyny
- 30 ml gorącej wody
- 90 ml napoju waniliowego (np. sojowego)
- 60 g erytrytolu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 70 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 80%)
- 200 g mascarpone
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 80%)
- 20 g masła
Sposób przygotowania:
- Czekoladę kruszymy i razem z olejem wkładamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
- Rozpuszczoną czekoladę studzimy, w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a formę o wymiarach 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia
- Jajka ucieramy z erytrytolem, a następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia się składników
- Do masy dodajemy mąkę, ekstrakt waniliowy, sól i ponownie mieszamy
- Ciasto przekładamy do formy, a następnie pieczemy przez 30 minut
- Gdy ciasto się piecze, żelatynę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy
- Do garnuszka wlewamy napój waniliowy, erytrytol oraz masło orzechowe, a następnie zagotowujemy składniki
- Do ugotowanej mieszanki dodajemy przygotowaną żelatynę oraz pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
- W rondelku umieszczamy mascarpone i ubijamy składniki
- Mus czekoladowy przekładamy na gotowy spód i przekładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc
- Gdy ciasto będzie gotowe, rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej
- Brownie kroimy w prostokąty, a następnie polewamy jeszcze ciepłą polewą i pozostawiamy w lodówce do stężenia