Żelatyna to składnik wielu potraw, szczególnie deserów i ciast. Jednakże nie każdy wie jak w poprawny sposób rozpuścić żelatynę. Jest to naturalne białko pochodzące najczęściej z kości zwierzęcych. Jest to produkt odzwierzęcy, dlatego też osoby na diecie wegańskiej nie mogą jej spożywać. Weganie często zastępują żelatynę agarem, który ma podobne właściwości żelujące. Dowiedz się, jak dobra dla twojego organizmu jest żelatyna.
Żelatyna deserowa – wszechstronne zastosowanie
Żelatyna deserowa to produkt wszechstronny. Głównie jest ona środkiem żelującym w kuchni, w szczególności w cukiernictwie. Ciasta, serniki, galaretki swoją konsystencję zawdzięczają właśnie żelatynie. Żelatyna poza oczywistym zastosowaniem używany jest w pielęgnacji włosów. Częstym domowym zabiegiem jest laminacja włosów za pomocą żelatyny czy galaretki smakowej. Regeneruje ona zniszczone, łamiące się włosy, a pozostawia je błyszczące i nawilżone. Wystarczy stworzyć roztwór z łyżki żelatyny, łyżki ulubionej odżywki oraz kilku łyżek wody. Taką mieszaninę mieszamy i nakładamy na 30 minut na czyste i umyte włosy. Efekt jest zdumiewający.
Zobacz też: Przepisy na karmel
Żelatyna w medycynie
Żelatynę dostaniemy w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Jest tania, dlatego wiele osób używa jej na wiele ciekawych sposobów. Używanie żelatyny w wypiekach i ciastach reguluje metabolizm, co pomaga przy zrzucaniu dodatkowych kilogramów. Dodatkowo dania na bazie żelatyny pozwalają pozbyć się wzdęć i zgagi. Produkt ten neutralizuje nadmiar kwasów występujących w żołądku. Żelatyna cechuje się dużą zawartością białka wytwarzanego w wyniku hydrolizy kolagenu zwierzęcego. Spożywanie żelatyny zapobiega osteoporozie i chorobom zwyrodnieniowym. Badania wskazują, że dzienna dawka 10 mg hydrolizatu kolagenu uśmierza ból u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów. Aby przygotować roztwór na ból stawów potrzebujemy jedynie żelatynę oraz wodę. Jednakże należy pamiętać o tym, jak rozpuścić żelatynę. Trzeba zachować odpowiednie proporcję, a dowiesz się tego z przepisu poniżej. Na miesięczną kurację potrzebujemy około 150 gram żelatyny. Efekty powinny być widoczne już po tygodniu stosowania.
Składniki:
- woda
- łyżka żelatyny spożywczej
Sposób przygotowania:
- Łyżkę żelatyny wsypujemy do ¼ szklanki zimnej wody, a następnie pozostawić na noc w temperaturze pokojowej
- Przygotowany roztwór spożywamy rano, możemy dodać do niej dowolne dodatki: jogurt, miód czy też syrop z agawy
Sprawdź też: Przepis na szybki deser
Jak rozpuścić żelatynę – najlepsze proporcje
Żelatyna deserowa to produkt, który najczęściej znajdujemy w sklepie pod różnymi nazwami. Jednakże każdy z nich polega na tym samym. Produkt należy rozpuścić w wodzie. Jednak pojawia się pytanie – jakie są najlepsze proporcje? Dziś dowiesz się, jak to zrobić!
Składniki:
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 250 ml wody
Sposób przygotowania:
- Żelatynę w proszku moczymy w zimnej wodzie, mieszamy i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia
- Następnie podgrzewamy na przykład w kąpieli wodnej. Tak przygotowany roztwór dodajemy do pozostałych składników