Tutaj jesteś

Jakie są zalety pieczywa bez glutenu?

13 listopada 2023 Kuchnia i przepisy zalety pieczywa bez glutenu

Pieczywo bezglutenowe zyskuje na popularności. Dlaczego? O tym dowiesz się m.in. w poniższym wpisie. Poznasz np. zalety produktów bezglutenowych. 

Dla kogo będzie odpowiednie pieczywo bez glutenu?

Tak naprawdę pieczywo bez glutenu może jeść każdy. Jednak sprawdzi się zwłaszcza dla osób z nietolerancją glutenu. Nietolerancja ta nazywana jest inaczej celiakią. Jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. To trwała nietolerancja na białko, które zawarte jest w zbożach np. w pszenicy, jęczmieniu itp. Gluten ma działanie toksyczne na organizm i powoduje uczucie sytości, wzdęcia oraz nudności. 

Często nietolerancja objawia się przez mocne bóle brzucha. Inne objawy to:

  • ból i zawroty głowy,
  • afta w jamie ustnej lub obrzęk języka,
  • problemy z wahaniami nastroju, 
  • zaburzenia hormonalne, np. problemy z tarczycą,
  • pokrzywka skórna, zmiany wyglądające jak atopowe zapalenie skóry,
  • łuszczyca.

Dieta bezglutenowa może w znaczny sposób zmniejszyć dolegliwości.

Chleb bezglutenowy w diecie bezglutenowej

W diecie bezglutenowej spokojnie można jeść pieczywo. Do najpopularniejszych propozycji dla osób z celiakią rozróżnia się:

  • chleb lniany,
  • chleb ryżowy,
  • chleb gryczany,
  • chleb bananowy.

Chleby wypiekane są najczęściej z mąki gryczanej, mąki ryżowej, mąki jaglanej, czy mąki kukurydzianej. Często dodaje się jako dodatek siemię lniane, nasiona chia lub płatki owsiane. Warto chleb wybrać, który nie jest zanieczyszczony glutenem. Niektóre dodatki zwiększają tego ryzyko. Niektóre produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Część osób decyduje się na indywidualne zamówienie chleba w piekarni lub samodzielne pieczenie.

Kupując produkty warto patrzeć czy mają przekreślony kłos na opakowaniu. Daje to 100% bezpieczeństwo produktów. Pieczywo to musi być wytwarzane w certyfikowanych piekarniach. 

Jakie zalety ma pieczywo bezglutenowe?

Zalet pieczywa bezglutenowego jest wiele. Pierwsza z nich to wartościowość pod względem zawartości składników odżywczych w porównaniu do wypieku chleba, który zawiera gluten. Dodatkowo pieczywo bez glutenu zawiera więcej błonnika, witamin z grupy B, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pieczywo bezglutenowe daje możliwość urozmaicenia standardowego planu żywieniowego. Chleb, który nie zawiera glutenu obniża kaloryczność poszczególnych posiłków. Produkty dozwolone na diecie przymuszają do redukcji spożywania niezdrowych pokarmów np. w popularnych fast foodach.

Zaletą jest również długi termin ważności pieczywa. 

Gdzie najczęściej kupujecie produkty bezglutenowe? 

Materiał zewnętrzny

Jak zrobić makowiec na kruchym cieście: przepis krok po kroku

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Instrukcja przygotowania owoców pod kruszonką: przepis krok po kroku