Tutaj jesteś

Profesjonalne ekspresy do kawy – wybór klasy premium dla każdego lokalu gastronomicznego

20 maja 2024 Kawa Profesjonalne ekspresy do kawy


Doskonały aromat i smak ciepłej kawy to dla wielu osób właściwie niezbędny element każdego poranka czy popołudnia, gdy konieczny jest zastrzyk dodatkowej energii. Na rynku znaleźć można wiele odmian i rodzajów kawy, jednak w dużym stopniu to od sposobu parzenia napoju zależeć będzie jego jakość. A o tę zadba profesjonalny ekspres do kawy. Dlaczego jest to wybór klasy premium i podobny sprzęt powinien znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym?

Jaki powinien być profesjonalny ekspres do kawy dla gastronomii?

Profesjonalne ekspresy do kawy dla gastronomii powinny charakteryzować się pewnym parametrami technicznym i cechami, które wpływają na jakość ich pracy w trudniejszych, niż domowe, warunkach.

Przede wszystkim urządzenia tego rodzaju powinny być solidnie wykonane, z komponentów wysokiej jakości. To sprzęt nierzadko pracujący praktycznie non-stop, często pod dużym obciążeniem. Zatem ekspres do kawy, który będzie użytkowany w profesjonalnym lokalu gastronomicznym, musi pozostawać maksymalnie wydajny – konieczne jest sprawdzenie takich parametrów, jak pojemność urządzenia czy też liczba filiżanek wydawanych na dobę, jaką deklaruje producent maszyny w instrukcji użytkowania. 

Użytkowanie ekspresów do kawy w trybie profesjonalnym może też wiązać się z koniecznością ustalenia, jakiego rodzaju napoje kawowe będą wydawane. W przypadku bowiem profesjonalnego sprzętu tego typu często możliwe jest zaprogramowanie „menu”, które przyspiesza wybór określonego napoju i jego automatyczne przygotowanie, co znacznie usprawnia pracę baristy w lokalu (o ekspresach automatycznych przeczytasz więcej nieco niżej). 

Poszukując sprzętu najlepszej jakości, warto zainteresować się takimi akcesoriami gastronomicznymi, jak profesjonalny ekspres do kawy ze sklepu Technica – czyli urządzeniem oferowanym przez firmę doświadczoną w sektorze HoReCa.

Jaki rodzaj ekspresu do kawy wybrać do użytku profesjonalnego?

Pozostając w ofercie wspomnianego sklepu internetowego Technica, można omówić dostępne rodzaje ekspresów do kawy. Wśród sprzętu profesjonalnego, użytkowanego w lokalach gastronomicznych (restauracje, kawiarnie, bistro, ale też obiekty takie, jak hotele czy inne miejsca usługowe), wymienić należy ekspresy kolbowe oraz ekspresy automatyczne. Czym różnią się od siebie te warianty?

Profesjonalny ekspres kolbowy to urządzenie, w którym barista ma dużą kontrolę nad właściwie całym procesem parzenia napojów kawowych. Często ekspresy te są wyposażone w maszynkę do mielenia ziaren kawy, co pozwala na przygotowywanie kawy bezpośrednio za pomocą jednego, kompaktowego urządzenia. 

W przypadku ekspresu kolbowego użytkownik może samodzielnie ustalić, pod jakim cieśnieniem będzie zachodzić proces parzenia, jak długo potrwa ekstrakcja czy też na jaką grubość zmielone zostaną ziarna. Tym samym, dzięki profesjonalnemu ekspresowi do kawy typu kolbowego, barista może przygotować napoje w bardzo przemyślany i ściśle kontrolowany sposób.

Drugim rodzajem urządzeń są profesjonalne ekspresy automatyczne do kawy. W odróżnieniu od urządzeń kolbowych, te zapewniają maksymalną wygodę – w zależności od rodzaju napoju (espresso, cappuccino czy inny), zostanie on przygotowany „samodzielnie” przez ekspres. To oznacza, że użytkownik nie musi ustalać odrębnych parametrów parzenia – są one już wprowadzone w system obsługi urządzenia, co ułatwia i przyspiesza przygotowanie gorącej kawy. 

Artykuł sponsorowany

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Historia marki Victorias Secret