Na pewno każdy będąc w cukierni czy kawiarni zastanawiał się, jak zrobić pyszny domowy karmel. Prawdziwy sos karmelowy to dodatek do wielu napojów, dań, ciast i deserów. Jednak przepis na karmel kojarzy się tylko ze spalonym garnkiem. Teraz to nie problem! Sprawdzone przepisy to podstawa. Dlatego przedstawiamy proste sposoby, jak zrobić karmel z cukru.
Jak zrobić karmel z cukru?
Największą trudnością w przepisie na domowy karmel jest pilnowanie, aby ogień nie był zbyt mocny. Do wykonania poza cukrem potrzebujemy rondelek lub garnek z grubym dnem. Karmel bardzo szybko potrafi się przypalić i być gorzki, dlatego trzeba uważać. Sprawdź ten prosty przepis na karmel.
Składniki:
- Dowolna ilość cukru
- Opcjonalnie woda (na 1,5 szklanki cukru 8 łyżek wody)
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsyp cukier. Ilość dostosuj do tego, ile potrzebujesz karmelu
- Palnik ustaw na mały ogień, aby cukier dobrze się skarmelizował
Przed rozpoczęciem podgrzewania cukru możesz dodać wody – proces karmelizacji trwa dłużej, jednak jest mniejsza szansa na niepowodzenie. Przepis na karmel jest bardzo prosty, jedynie wymaga odrobiny cierpliwości
Sprawdź też jak zrobić Deser z budyniem
Banalnie prosty karmel przepis
Karmel z tego przepisu jest bardziej gęsty i śmietankowy ze względu na składniki, jednak jest równie pyszny. Domowy karmel uwielbiają dorośli i dzieci, zniknie zanim zauważysz. Już teraz sprawdź jak zrobić karmel z cukru w bardzo prosty sposób.
Składniki:
- 120 ml śmietanki 30%
- 60 g cukru białego
- 60 ml wody
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
- Cukier wsypujemy na patelnię. Na małym lub średnim ogniu podgrzewamy produkt, nie mieszamy, jedynie czekamy do rozpuszczenia
- Gdy cukier zmieni kolor na jasnobrązowy, wlewamy wodę. Należy uważać, gdyż cukier może pryskać
- Mieszamy produkty na patelni, a następnie dodajemy śmietankę mieszając cały czas przez około 5 minut
- Na sam koniec dodajemy masło i mieszamy masę
- Gotowy produkt przekładamy do szczelnego słoiczka
Solony karmel przepis
Ostatnimi czasy prawdziwym hitem internetu jest solony karmel. Coraz częściej wśród lodów, słodyczy, ciast i ciasteczek spotykamy się z tym smakiem. Oto przepis na domowy karmel w wersji słodko-słonej!
Składniki:
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki 36%
- Opcjonalnie masło orzechowe
Sposób przygotowania:
- Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i rozprowadzamy, aby dno zostało pokryte cienką warstwą
- Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszamy
- Czekamy do uzyskania jasnobrązowego koloru, a następnie dodajemy masło
- Gdy masło się rozpuści, mieszamy do połączenia produktów
- W kolejnym etapie wlewamy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie dodajemy sól oraz opcjonalnie masło orzechowe
- Domowy karmel gotowy, przełóż go do słoiczka lub wykorzystaj jako polewa do swojego słodkiego dania
Wszystkie przepisy są do siebie podobne w pewnej części, jednakże przy każdym z nich uzyskamy inny efekt. Już nigdy nie będziesz się zastanawiać jak zrobić karmel z cukru. Wypróbuj każdy z nich i sprawdź, który jest twoim ulubionym!