Filiżanka Smaków

Blog kulinarny i lifestylowy

Herbata

Rodzaje i gatunki herbaty‍

Rodzaje i gatunki herbaty‍

Herbata jest jednym z najstarszych i najbardziej popularnych napojów na świecie. Istnieje wiele różnych rodzajów herbaty, które pochodzą z różnych roślin i kwiatów – w tym Camellia sinensis, gatunku wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej.

Napój ten ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym redukcję stresu i zwiększenie koncentracji. Herbata jest bogatym źródłem antyoksydantów, które mogą zapobiegać chorobom serca, cukrzycy i innym chorobom.

Herbata występuje w wielu różnych formach i smakach. Istnieją setki różnych rodzajów herbaty, z których każdy ma swój własny smak, aromat i kolor.

Rodzaje i gatunki herbaty

Główne kategorie herbaty, od najwyższej do najniższej, to czarna, zielona, oolong i biała. W ramach każdej kategorii istnieje kilka klas, które wskazują na jakość i smak herbaty.

Czarna: Liście czarnej herbaty są suszone i fermentowane. Liście są w pełni utlenione, co nadaje im ciemny kolor. Herbata czarna jest mocna i ma silny smak; zwykle podaje się ją z mlekiem i cukrem.

Najwyższy gatunek czarnej herbaty to herbata cesarska lub angielska, następnie ortodoksyjna i floribunda.

Zielona: Liście zielonej herbaty są parzone lub podgrzewane bardzo lekko, co zapobiega ich utlenianiu. Dzięki temu liście zachowują zielony kolor i świeży smak. Herbata zielona ma lżejszy smak; zwykle podaje się ją bez żadnych dodatków.

Najwyższy gatunek zielonej herbaty to gyokuro, następnie sencha i matcha.

Oolong: Liście herbaty Oolong są częściowo fermentowane. Liście są w połowie utlenione, a w połowie nieutlenione, co nadaje im ciemniejszy kolor. Herbata Oolong jest bogata i ma mocniejszy, ale łagodniejszy smak niż herbata czarna. Podaje się ją zwykle z mlekiem i cukrem.

Najwyższy gatunek herbaty oolong nazywany jest imperialnym, a następnie cesarskim i tieguanyin.

Biała: Liście białej herbaty są parzone lub podgrzewane bardzo lekko, co zapobiega ich utlenianiu. Dzięki temu liście zachowują biały kolor i świeży smak. Biała herbata ma lżejszy smak; zwykle podaje się ją bez żadnych dodatków.

Najwyższy gatunek białej herbaty nazywany jest srebrnym, a następnie złotym i srebrnym iglastym.

Herbaty premium

Najwyższy gatunek i najdroższa herbata nazywana jest herbatą premium, która zazwyczaj powstaje z czarnej herbaty. Herbaty premium są ręcznie zbierane i zrywane z wysoko położonych ogrodów, co nadaje liściom intensywny smak. Przykładami czarnych herbat premium są herbaty Imperial English i Orthodox.

Herbaty zielone również występują w gatunkach premium. Zielone herbaty premium są uprawiane w małych ogrodach przy użyciu metod organicznych i zbierane ręcznie. Przykładami zielonych herbat premium są gyokuro i sencha.

Herbaty Oolong również mogą być produkowane w klasach premium. Uprawia się je głównie na Tajwanie, który ma idealne warunki dla herbaty oolong. Przykładami herbat oolong klasy premium są cesarz, tieguanyin i yunnan gold.

Białe herbaty są wytwarzane w klasach premium tylko w niektórych regionach. Srebrna biała herbata jest produkowana w prowincji Fujian w Chinach. Również w Japonii produkuje się białą herbatę klasy premium.

gatunki i rodzaje herbaty

Herbaty średniej jakości

Czarna herbata średniej jakości nazywana jest English Breakfast, a następnie Darjeeling i Ceylon.

Istnieje kilka herbat zielonych średniej klasy, w tym sencha i genmaicha.

Średniej klasy herbaty oolong obejmują cesarza i tieguanyin.

Średniej klasy białe herbaty to srebrna, złota i srebrna igła.

Herbaty wysokiej jakości są zbierane ręcznie z ogrodów położonych na dużych wysokościach, natomiast herbaty średniej jakości są zbierane z ogrodów położonych na niskich wysokościach z mniejszą dbałością o szczegóły.

Herbaty niskiej jakości

Najniższym gatunkiem czarnej herbaty są herbaty czarne łamane, a następnie herbaty w torebkach i herbaty pyłowe.

Niskiej klasy herbaty zielone są produkowane z liści zwiędniętych i połamanych; są one zwykle sprzedawane w torebkach.

Niskiej klasy herbaty oolong są zwykle wytwarzane z łamanych liści, ale niektóre są wytwarzane z tanich i niedojrzałych liści.

Białe herbaty niskiej jakości są produkowane z połamanych liści, ale niektóre z nich są produkowane z tanich i niedojrzałych liści.

Herbata Matcha

Herbaty Matcha są produkowane z liści rośliny Camellia sinensis, ale są one uprawiane w pomieszczeniach pod cienistymi tkaninami, aby zapobiec wystawianiu liści na działanie promieni słonecznych. Matcha różni się od innych herbat, ponieważ jest mielona i ubijana na drobny proszek, który jest używany do produkcji matcha latte i innych napojów. Najlepsze herbaty matcha to herbaty wysokogatunkowe, takie jak gyokuro i sencha.

Herbata Sencha

Herbaty sencha są produkowane z liści rośliny Camellia sinensis, ale są one uprawiane na zewnątrz w pełnym słońcu, aby zmaksymalizować ekspozycję liści na światło słoneczne. Sencha jest najbardziej rozpowszechnionym rodzajem zielonej herbaty i jest zazwyczaj przystępna cenowo. Sencha premium to herbata wysokiej klasy.

Herbata do parzenia

Najlepszą herbatą do zaparzania jest wysokiej jakości herbata czarna lub zielona, ponieważ mają więcej smaku i łatwiej je zaparzyć. Im niższa klasa herbaty, tym więcej pracy trzeba włożyć w uzyskanie dobrej filiżanki. Najlepiej trzymać się herbat wysokogatunkowych, ponieważ mają więcej smaku i wymagają mniej pracy.

Zrozumieć etykiety herbaty

Wybierając herbatę, spójrz na etykietę, aby określić jej jakość i smak. Większość torebek z herbatą zawiera informacje o tym, kiedy herbata została zebrana i jak została wyprodukowana. Może to pomóc zrozumieć, jakie smaki będzie miała herbata i czy warto ją kupić.

Przy zakupie herbaty sypkiej na etykiecie znajduje się informacja o rodzaju herbaty i gatunku. Informuje również o tym, kiedy herbata została zebrana. W przypadku herbat sypkich łatwiej jest stwierdzić, czy jest to herbata wysokiej czy niskiej jakości, ponieważ można otworzyć torebkę i obejrzeć liście.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.