Tutaj jesteś

Zmywarki gastronomiczne – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

6 stycznia 2021 Dieta zmywarki

Na zapleczu każdego lokalu gastronomicznego znajduje się wiele urządzeń – m.in. zmywarka. Gwarantuje ona komfort pracy zespołowi, idealną czystość naczyń, a także wpływa na szybkość wydawanie potraw. Jakie parametry powinna mieć dobrej jakości zmywarka gastronomiczna? Kilka porad znajdziesz poniżej.

Zmywarka gastronomiczna – element podstawowego wyposażenia


W restauracji każdy odpowiada za inne zadania, a dobry sprzęt to podstawa. Jedną z czynności, które znacznie usprawnią działanie zespołu jest zmywanie naczyń. Decydują one przede wszystkim o tym, czy danie szybko zostanie wydane, ale głównie chodzi o spełnianie norm sanitarnych. Profesjonalna zmywarka gastronomiczna jako wyposażenie restauracji to zdecydowanie inny sprzęt niż domowe urządzenie do mycia naczyń – co ją cechuje, na co zwrócić uwagę podczas jej wyboru? Podpowiadamy poniżej.


Zmywarka profesjonalna a domowe urządzenie


W myciu naczyń w wielu domach pomagają wygodne i energooszczędne zmywaki. Cykl zmywania zwykle trwa godzinę, a w przypadku większej rodziny nieco dłużej. Jednak inne wymagania mają lokale typu restauracja czy bar – tu liczy się szybkość w wydawaniu potraw. Zmywarka gastronomiczna musi zatem być wydajna, solidna i odporna na uszkodzenia. Taki sprzęt myje naczynia w kilkuminutowych cyklach, a także wyparza je dla higieny i bezpieczeństwa gości. Wybór modeli jest ogromny – poniżej podpowiadamy, jakie funkcje są niezbędne w tym urządzeniu. Sprzęt pracujący wydajnie to oszczędność czasu i pieniędzy, ale nie może mieć ani za słabych parametrów.


Funkcje zmywarek gastronomicznych


Zmywarki gastronomiczne mają zarówno zalety, jak i wady – trzeba znaleźć na nie miejsce w lokalu, poza tym jednak plusów jest więcej niż minusów. Najważniejsze, aby znaleźć odpowiedni model, który będzie odpowiadał na potrzeby danego lokalu. Zmywarka powinna zapewniać dobrą wentylację, prostą obsługę, wygodne ładowanie i idealną czystość naczyń w krótkim czasie.


Zmywarka profesjonalna z funkcją wyparzania


Zmywarka to niezwykle ważny element wyposażenia restauracji, ale najpierw przeczytaj jej specyfikację, poznaj jej możliwości i parametry, zwróć uwagę na detale typu zasilanie. Każda powinna też posiadać wspomnianą już opcję wyparzania naczyń, która jest niezwykle ważna w restauracji, gdyż pozwala usunąć różne drobnoustroje chorobotwórcze. Skompletuj wyposażenie restauracji, które może mieć wpływ także na zwiększenie zysków z jej prowadzenia. Dobre, wysokiej jakości sprzęty, są podstawą każdego lokalu.

Filizanka

Redakcja filizankasmakow.pl to grupa pasjonatów kawy, herbaty, kuchni. Znajdziesz tutaj nie tylko ciekawostki na temat tych napojów, ale także masę świetnych przepisów kulinarnych i podpowiedzi, jak idealnie urządzić swoją przestrzeń domową. Dołącz do nas i dowiedz się wszystkiego o gorących napojach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Parówki z kurczaka