Biała kiełbasa na Święta

W okresie Bożego Narodzenia przygotowujemy różnorodne potrawy. Wigilia w większości polskich domów jest postna. W pierwszy i drugi dzień Świąt stawiamy natomiast na mięsne potrawy. Szczególnie popularna staje się wtedy kiełbasa biała. Jak ją wykorzystać w kuchni?

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Jeżeli po przygotowaniu wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami, zostanie nam jeszcze trochę niewykorzystanej, kiszonej kapusty, warto pomyśleć o zestawieniu jej z białą kiełbasą. To idealna kompozycja, która zasmakuje każdemu fanowi mięsiwa. Kiełbasę wystarczy ugotować, ostudzić, delikatnie rozciąć wzdłuż i do środka dorzucić delikatnie podsmażony boczek. Na patelni należy natomiast podsmażyć na czosnku kiszoną kapustę oraz doprawić ją intensywnie pieprzem. Możemy też dorzucić do niej suszone grzyby. Na usmażoną kapustę należy wyłożyć kiełbasę i całość jeszcze chwilę gotować albo podpiec w piekarniku.

Biała kiełbasa w piwie

Kiełbasa biała doskonale komponuje się też z piwem. Do przyrządzenia tej potrawy wystarczy nam kilka kiełbas, dwie cebule, miód, musztarda, gorczyca, majeranek, ostra papryka, trochę piwa oraz oleju. Na patelni należy podsmażyć pokrojone w piórka cebule. Następnie do cebuli trzeba dodać gorczycę i ostrą paprykę. Potem połowę cebuli przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy na niej kiełbasę i zalewamy całość piwem. Musztardę mieszamy natomiast z miodem i smarujemy powstałą mazią kiełbasę. Na wierzchu wykładamy resztę cebuli i posypujemy całość majerankiem. Kiełbasę należy piec mniej więcej pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Biała kiełbasa do zup

Kiełbasa biała będzie również stanowiła doskonały dodatek do zup. Jak wiadomo w Wigilię króluje u nas zupa rybna, grzybowa albo barszcz czerwony. W kolejne dni Świąt stawiamy jednak na inne smaki. Biała kiełbasa pasuje między innymi do zupy chrzanowej, białego barszczu, zupy gulaszowej, a także żurku. Chociaż ten ostatni kojarzy się raczej z Wielkanocą, niż Bożym Narodzeniem.

Biała kiełbasa – nieskończenie wiele zastosowań

Biała kiełbasa na świątecznym stole może też wystąpić w klasycznej wersji gotowanej, pieczonej lub grillowanej. Jeżeli kupimy produkt wysokiej jakości, z pewnością będzie smakował świetnie, niezależnie od sposobu przyrządzenia. Kiełbasa biała posiada wiele zalet. Można ją bardzo szybko przyrządzić, co jest szczególnie ważne w kontekście świątecznych przygotowań. No a do tego doskonale smakuje i z pewnością przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym uczestnikom biesiady.