Nietolerancja laktozy to przypadłość, która dopada dużą część społeczeństwa. Osoby uczulone na nią zmagają się z różnymi reakcjami alergicznymi. Są to między innymi biegunka, niestrawność, zgaga oraz wzdęcia. Aby uniknąć nieprzyjemnych skutków, warto unikać produktów bogatych w laktozę. Jednakże nie należy się ograniczać! W artykule pokażemy przepisy na popularne słodkie wypieki, takie jak ciasto bez laktozy. Twoi goście będą w szoku, że ciastka bez mleka mogą być takie pyszne. Wykonaj je i sam się przekonasz!
Z czego wynika nietolerancja laktozy?
W Polsce ponad 20% społeczeństwa boryka się z nietolerancją produktów, które są pochodnymi mleka lub mlekiem. Powstaje ona przez laktozę – cukier występujący w wielu produktach. Aby strawić ten składnik, organizm potrzebuje laktazy. Wraz z naszym wiekiem ilość tego enzymu maleje, w związku z tym występuje wiele nieprzyjemnych reakcji alergicznych. Laktoza znajduje się między innymi w:
- Słodyczach i przekąskach
- Produktach w proszku
- Mleku i produktach mlecznych
- Płatkach śniadaniowych
Osoby zmagające się z nietolerancją muszą ograniczać spożycie tych produktów poprzez unikanie pewnych potraw. Dlatego też coraz częściej na rynku pojawiają się produkty mleczne bez laktozy. Jest to doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą odpuścić sobie kanapki z serem na śniadanie. Możemy również przygotować świetne ciasto bez laktozy, które nie różni się od oryginału.
Sprawdź też: Desery z chia
Malinowa chmurka – popularne ciasto bez laktozy
Malinowa chmurka to z pewnością ulubieniec wielu osób. Jednakże dla tych, którzy nie tolerują laktozy to pyszne ciasto było jedynie marzeniem. Do teraz! Przepis na ciasto bez laktozy pomimo dużej ilości składników jest dziecinnie prosty. Dodatkowo ten malinowy deser jest wegański, dzięki czemu więcej osób będzie mogło skosztować tego pysznego wypieku.
Składniki:
Beza:
- 150 ml zalewy z puszki ciecierzycy (aquafabę)
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 20 g płatków migdałów
Półkruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- ½ proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 120 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki zalewy z puszki ciecierzycy (aquafabę)
Galaretka:
- 500 g malin
- 100 ml wody
- 60 g cukru
- 4 g agaru
Bita śmietana
- 600 g śmietanki kokosowej z mleka o zaw. 91% ekstraktu miąższu z kokosa (włożyć dzień wcześniej do lodówki)
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 opakowanie Śmietan-fixu
Sposób przygotowania:
- Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę, a piekarnik nagrzej do 120 stopni Celsjusza
- Następnie aquafabę wlej do miski, ubijaj i stopniowo dodawaj cukier oraz sól
- Ubijaj do momentu, gdy piana będzie sztywna
- Przełóż bezę do formy, a wierzch posyp migdałami
- Piecz przez 2 godziny, a następnie pozostaw do wystudzenia piekarnika
- Kolejnym krokiem jest ciasto. Formę o takich samych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, a następnie wymieszaj. Dodaj olej oraz 2 łyżki aquafaby i zagnieć ciasto
- Ciasto rozprowadź na spodzie formy, a następnie przełóż do lodówki na 20 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik będzie nagrzany, włóż do niego ciasto i piecz przez 13-15 minut.
- Upieczone ciasto zostaw do ostudzenia
- Następnie zrobimy galaretkę. Maliny, wodę oraz cukier przełóż do garnka, zblenduj na gładką masę. Dodaj agar, wymieszaj i doprowadź do zagotowania masy
- Gotuj przez 2-3 minuty uważając, żeby masa się nie przypaliła
- Przełóż do miseczki i zaczekaj, aż galaretka zacznie tężeć. Mieszaj masę od czasu do czasu
- Przełóż na wystudzone ciasto i wstaw do lodówki
- Na zakończenie bita śmietana. Śmietankę kokosową przełóż do miski, a następnie wsyp cukier puder oraz cukier waniliowy.
- Produkty ubijaj za pomocą miksera, a na koniec wsyp śmietan-fix
- Śmietanę przekładamy równomiernie po galaretce. Przykrywamy bezą z aquafaby. Ciasto odkładamy do lodówki na 2 godziny i gotowe!
Sprawdź też: Przepis na szybki deser
Amerykańskie ciasteczka bez laktozy
Chocolate chip cookies to wypiek, który z pewnością zna każdy. Ciastka z kawałkami czekolady możemy zobaczyć w typowych amerykańskich filmach czy serialach. Jednakże ciastka bez mleka to rzadki widok w książkach kucharskich. Tylko u nas znajdziecie sprawdzony przepis na ciasteczka bez laktozy. Z pewnością pasują do szklanki herbaty czy mleka bez laktozy!
Składniki na 6 sztuk:
- 160 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g margaryny
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 7 kostek gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru)
- 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsyp do miski
- Dodaj margarynę, masło orzechowe oraz wbij jajko a następnie wymieszaj wszystkie składniki
- Czekoladę posiekaj, później wrzuć do wyrobionego ciasta i ugnieć
- Masę podziel na 6 kawałków i uformuj je w płaskie kółka
- Gotowe ciasteczka bez laktozy rozłóż na blaszce, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut
Tak przygotowane ciastka bez mleka możesz zjeść po wystudzeniu lub przechowywać w szczelnym opakowaniu, aby nie dostała się do nich wilgoć. Ich przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut, a z pewnością efekt jest wart zachodu. Z naszym przepisem na ciastka bez laktozy zachwycisz podniebienia wszystkich gości!